Hlavní obsah

Na D1 měří rychlost už na třech úsecích

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nejstarší a nejzatíženější tuzemské dálnici D1, která mezi Mirošovicemi a Kývalkou prochází modernizací, se úsekové měření rychlosti projíždějících vozidel rozšířilo v uzavírkách už na tři úseky. Zanedlouho k nim přibude ještě čtvrtý, a to u Jihlavy.

Foto: Profimedia.cz

V uzavírkách se už měří rychlost

Článek

S tím, že by se na D1 měla v modernizovaných úsecích rychlost měřit, přišlo ministerstvo dopravy. Cílem je chránit lidi, kteří na dálnici pracují, a omezit tvorbu nekonečných kolon vozidel.

Nehody v uzavírkách, kde je povoleno nanejvýš 80 kilometrů v hodině, nejčastěji způsobují právě řidiči, kteří nezvládnou rychlou jízdu, narazí do svodidel a zablokují provoz na dálnici i na několik hodin.

Foto: Mapy.cz

Pokuta tisíc korun

„Pokud naopak řidiči dodržují v uzavírkách rychlostní limit, většinou dbají i o dodržování bezpečné vzdálenosti. Provoz je tak plynulejší a nehod méně,“ řekl ve čtvrtek Právu mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Od dubna měří kamery rychlost v úseku mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou (146. až 153. km), nyní přibyly úseky Ostředek–Šternov (34. až 41. km) a Hořice–Koberovice (75. až 81. km).

Detekční kamery, které vlastní ŘSD, umějí po projetí auta měřeným úsekem automaticky vypočítat jeho průměrnou rychlost. Data z měření jsou zasílána policii, která je předává příslušnému městskému úřadu. Ten řidiče, jenž se dopustil přestupku, písemně vyzve k zaplacení pokuty, jež zpravidla činí tisíc korun. Body za to udělovány nejsou. Piráty silnic ale čeká správní řízení a mnohem tvrdší postih, jenž jistě nemine ani „rekordmana“, který se v uzavírce řítil rychlostí 150 km/h. Povolenou rychlost překročil o plných sedmdesát kilometrů.

Vítaný příspěvek do městské kasy

Peníze z pokut jsou vítaným příspěvkem rozpočtů daných měst. Například benešovský městský úřad, na němž se řeší přestupky, jichž se řidiči dopustili při průjezdu úsekem Ostředek–Šternov, už za prvních deset dní měření rychlosti obdržel od policie data o třech stech řidičích, kteří v této sedmikilometrové uzavírce jeli rychleji, než směli.

Není tedy divu, že pronajmout si detekční kamery pro úsekové měření se rozhodl i městský úřad v Jihlavě. „V úterý Jihlavští své kamery instalovali v úseku mezi Jihlavou a Velkým Beranovem (112. až 119. km), teď tam podle mých informací probíhá jejich certifikace. O tom, kdy budou kamery spuštěny naostro, rozhodne dopravní policie. Stát by se tak mohlo do čtrnácti dnů,“ odhaduje Rýdl.

Anketa

Co si myslíte o měření rychlosti ve zúženích na D1?
Vítám je, jsou potřeba
59,4 %
Je to zbytečná buzerace
39,1 %
Nevím, nedokážu odpovědět
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3092 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám