Hlavní obsah

Další výjimku z Trumpových cel už asi nedostaneme, myslí si evropská komisařka

Novinky, bož

Je vysoce nepravděpodobné, že by USA na konci května Evropské unii (EU) znovu prodloužily výjimku z cel na dovoz hliníku a oceli, nechala se slyšet evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová. Podle ní se teď Komise připravuje na různé varianty, které mohou na 1. června nastat, napsal list Financial Times.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Dělník v německých ocelárnách firmy Salzgitter AG

Článek

„Musíme se teď připravit na různé scénáře,“ uvedla Malmströmová. Zároveň podle ní Komise počítá s „nějakým druhem rozhodnutí“ ze strany USA ještě před vypršením dočasné výjimky, k němuž dojde první červnový den.

Komisařka zdůraznila, že ač je EU připravena vést jednání s Američany ohledně podmínek mezinárodního obchodu, těmto jednáním musí předcházet udělení trvalé výjimky z nových cel. Tu zatím dostala pouze Jižní Korea.

Americký prezident Donald Trump podepsal výnos o uvalení cel na dovoz oceli ve výši 25 procent a hliníku ve výši 10 procent, který vstoupil v platnost na konci března. Dočasnou výjimku přiznal Kanadě, Mexiku, Brazílii, Austrálii, Argentině, Jižní Koreji a EU. Korea se vzápětí domluvila na trvalé výjimce. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám