Hlavní obsah

Růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí meziročně zpomalil

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hrubý domácí produkt (HDP) v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 4,5 procenta. Oproti předchozímu čtvrtletí vzrostl o půl procenta. Vyplynulo to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Meziroční růst HDP za jednotlivá čtvrtletí vytrvale zrychloval od začátku loňského roku, kdy činil tři procenta. Nyní poprvé došlo ke zpomalení růstu.

„Hrubý domácí produkt mírně zaostal za očekáváním trhu, který ve střední hodnotě odhadů analytiků předpokládal růst 4,7 procenta,” uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„V evropském kontextu nadále rosteme citelně nadprůměrně, neboť růst v EU činil v prvním kvartále dle předběžného odhadu meziročně 2,4 procenta,” dodal Kovanda s tím, že český růst se opírá především o spotřebu domácností, kterou umožňuje nejrychlejší růst mezd za posledních deset let.

„Solidní dynamiku by si HDP měl udržet i ve zbytku letošního roku. Nedostatečná kapacita ekonomiky podpoří investiční aktivitu, zatímco rapidní růst mezd se projeví v soukromé spotřebě. Obě položky se projeví na horší bilanci zahraničního obchodu. Ten letos růst HDP nepodpoří. I tak dynamika HDP podle nás dosáhne velmi dobrých 3,8 procenta,” doplnil hlavní ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Reklama

Výběr článků

Načítám