Hlavní obsah

Firmám chybí 300 tisíc lidí, šíří se predátorské taktiky, hlásí komora

Novinky, tov

Českým firmám chybí minimálně 300 tisíc zaměstnanců, tedy větší počet, než ukazují oficiální statistiky úřadů práce. Stát kvůli tomu přichází o desítky miliard korun. Ve čtvrtek to uvedla Hospodářská komora ČR. Upozorňuje také na to, že na trhu práce se stále častěji objevují predátorské praktiky při přetahování zaměstnanců.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý

Článek

Kvůli rekordnímu počtu neobsazených pracovních míst dochází podle komory k velkým škodám v české ekonomice. Jen státní kasa tratí letos nejméně 84 miliard korun na daních a odvodech. Přičte-li se spotřeba zaměstnanců i to, že díky nim by firmy mohly přijímat více zakázek, česká ekonomika by rostla mnohem rychleji.

„Kdyby se zaměstnavatelům podařilo obsadit v současnosti všechna volná pracovní místa, jen na odvodech zaměstnanců a zaměstnavatelů a dani ze mzdy by si státní kasa polepšila o více než 67 miliard a o dalších více než 17 miliard korun na nepřímých daních, jako je DPH,” uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

Problém se týká prakticky všech firem

Hospodářská komora také upozorňuje, že problém s obsazením pracovních míst je mnohem větší, než se referuje. Nedostatek lidí dopadá na téměř každého zaměstnavatele v zemi, kterých je v Česku na 280 tisíc. V průměru tak v každé jedné firmě chybí víc než jedna pracovní síla. „Vážné problémy, kvůli kterým některé podniky začaly omezovat výrobu, jsou patrné v oblastech s průmyslovými zónami,” dodal Diro.

Hospodářská komora také zaznamenává zvýšený výskyt predátorských praktik při přetahování zaměstnanců. Objevují se případy, kdy se zaměstnanci nechají přeplatit a přejdou k jinému zaměstnavateli, aniž by u toho prvního podali výpověď. Zejména ze západní části země odčerpává pracovníky tuzemskému soukromému sektoru Německo, které se rovněž potýká s rekordním počtem volných míst.

Konkurentem soukromé sféry je také veřejný sektor. Stát jen za pět let vysál z trhu práce 30 tisíc lidí. Soukromý sektor by byl ochoten zaměstnat dvě třetiny těch zaměstnanců, které v současnosti platíme ze státního rozpočtu. Pro českou ekonomiku by to znamenalo výjimečný boom.

Chybí více lidí, než hlásí úřad práce

Úřad práce ve čtvrtek uvedl, že v dubnu nezaměstnanost v Česku klesla na 3,2 procenta a úřady práce registrovaly 242 798 uchazečů o místo, nejméně od srpna 1997. Úřady práce zároveň evidovaly 267 107 volných pracovních míst. [celá zpráva]

Zaměstnavatelé ve skutečnosti postrádají nejméně o 40 tisíc lidí více, než jak ve čtvrtek uvedl Úřad práce, tvrdí komora. Řada jich totiž inzeráty s nabídkami zaměstnání vyvěšuje rovnou na pracovních portálech nebo angažují HR agentury.

Do Česka míří cizinci

Nejedná se jen o manažerské pozice na různých úrovních. Firmy také žádají o zahraniční pracovníky u Hospodářské komory. Ta prostřednictvím režimu Ukrajina od srpna 2016 firmám zajistila na 15 tisíc kvalifikovaných pracovních sil z Ukrajiny minimálně s výučním listem, převážně řemeslníky. O Ukrajince žádá už 2000 firem měsíčně.

Podle informací členů Hospodářské komory nicméně do Česka míří čím dál více cizinců i ze zemí EU. Nepočítáme-li Slováky, nejčastěji jde o občany Španělska, Řecka a Itálie, tedy zemí, které se potýkají s vysokou mírou nezaměstnanosti. Zpravidla nastupují na technicky orientované pozice.

Řada podniků se také snaží zefektivnit výrobu robotizací a digitalizací. Ani výrobci strojů a robotů ale nestačí pokrývat poptávku a rovněž se potýkají s nedostatkem vysoce specializovaných personálních kapacit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám