Hlavní obsah

Akcie Avastu první den obchodování na londýnské burze klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie původně české antivirové společnosti Avast ve čtvrtek zahájily první den obchodování na londýnské burze (LSE) poklesem o tři procenta. Jejich cena se snížila z nabídkových 250 pencí na 240 pencí, následně pak vystoupila na 243 pencí.

Foto: Avast

Logo společnosti Avast

Článek

Záměrem Avastu je v rámci primární veřejné nabídky (IPO) čtvrtiny akcií získat 200 miliónů dolarů (4,3 miliardy Kč). Jde o jednu z největších primárních nabídek technologické firmy na londýnské burze vůbec.

Fond CVC Capital Partners, který ovládl v Praze sídlící Avast v roce 2014, si najal jako poradce pro vstup na londýnskou burzu firmu slavné rodiny Rotschildů. Firma plánovala primární nabídku už v roce 2012 ve Spojených státech, kvůli podmínkám na trhu však od plánu ustoupila.

Zakladatelé a spolumajitelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš patří do desítky nejbohatších Čechů. Časopis Forbes jejich jmění odhaduje u každého na 21 miliard korun, což je řadí těsně před Marka Dospivu a Zdeňka Bakalu.

Z českých firem své akcie v Londýně v minulosti upisovala nebo obchodovala například těžební firma NWR, výrobce léků Zentiva nebo skupina Stock Spirits, do které patří i Stock Plzeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám