Hlavní obsah

Americko-čínská jednání obavy z obchodní války nezažehnala

Čína a Spojené státy dosáhly shody v některých oblastech svých obchodních sporů, stále však přetrvávají relativně významné neshody. Po jednání americké delegace v Pekingu to uvedla v pátek agentura Nová Čína. Podle Guardianu ale rozhovory kvůli novým požadavkům Američanů ještě eskalovaly napětí.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Členové americké delegace ministr financí Steven Mnuchin a ministr obchodu Wilbur Ross opouštějí hotel v Pekingu.

Článek

„Obě strany si uvědomují, že v některých otázkách existují stále velké rozdíly a že musejí pokračovat v práci, aby dosáhly dalšího pokroku," řekl po setkání čínský vicepremiér Liou Che.

Zástupci obou zemí jednali dva dny o zvýšení vývozu z USA do Číny, o obchodu se službami, ochraně práv duševního vlastnictví a o tom, jak vyřešit používání cel a necelních opatření, tedy jiných opatření než cel, která omezují obchod mezi zeměmi. Nyní by měl být vytvořen postup pro další jednání o příslušných tématech.

„Dosavadní dílčí informace naznačují, že zatím neexistují konkrétní kroky, které by bylo možné podniknout ke zmírnění obchodního napětí. V tomto ohledu jednání (mezi Čínou a USA) nezmírňuje obavu ohledně růstu regionu,” komentoval výsledky analytik Andy Ji z Commonwealth Bank of Australia.

Cla na zboží za miliardy 

Americký ministr financí Steven Mnuchin novinářům po schůzce řekl, že jednání s čínskými zástupci bylo „velmi dobré”. Víc se ale nechtěl k situaci vyjadřovat.

Americký prezident Donald Trump kritizuje Čínu za údajné krádeže amerického duševního vlastnictví a vysoké obchodní přebytky. Hrozí, že uvalí cla na dovoz čínského zboží do USA v hodnotě kolem 150 miliard dolarů (3,2 biliónu korun) ročně.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Kolona vozidel opouští americkou ambasádu

Peking již představil své plány na odvetná opatření a na finančních trzích panují obavy, že spor mezi těmito dvěma největšími ekonomikami světa přeroste v obchodní válku. Agentura Bloomberg ve čtvrtek informovala o tom, že Čína přestala nakupovat sójové boby v USA, během dvou týdnů zrušila nákup více než 60 tisíc tun. [celá zpráva]

List The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na dokumenty vydané před jednáním uvedl, že americká delegace žádala Čínu, aby do roku 2020 snížila obchodní přebytek se Spojenými státy o 200 miliard USD (4,3 biliónu korun) a snížila cla na všechny produkty na úroveň, která nebude překračovat výši cel uvalených Spojenými státy. Delegace také požádala Čínu, aby zastavila subvence pro vyspělé technologie. Podle WSJ čínští představitelé považují návrh za nepoctivý.

Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje také uvedla, že Čína požádala Spojené státy, aby pozměnily rozhodnutí ohledně čínského výrobce telekomunikačních zařízení ZTE. Washington zakázal v dubnu americkým podnikům prodávat software a součástky ZTE. Zákaz patrně souvisí s kauzou nelegálních dodávek amerického zboží a technologií do Íránu. Washington sice tvrdí, že zákaz nesouvisí s širší obchodní politiku, v Číně ale panuje přesvědčení, že kroky proti ZTE jsou součástí širšího obchodního sporu mezi oběma zeměmi.

Server CNN s odkazem na analytiky napsal, že Čína potřebuje z USA dovážet právě technologické komponenty (čemuž se USA chtějí bránit kvůli know-how), zatímco u dalších produktů není příliš prostor dovoz z USA navýšit. Peking by jako kompenzaci mohl spíše nabídnou větší otevření domácího trhu pro zahraniční investory, jak již značil například v oblasti pojišťovnictví.

Problém amerických cel budou zřejmě muset řešit i země EU včetně Česka. Konkrétně u cel na ocel a hliník zatím mají prodlouženou výjimku do 1. června. Brusel tvrdí, že je připraven na odvetná opatření.

Reklama

Související články

EU se Trumpovým clům asi nevyhne

Spojené státy zřejmě neprodlouží výjimku na ocel a hliník dovážené z Evropské unie a evropští exportéři tak budou muset začít platit Američanům clo. Takové je...

Výběr článků

Načítám