Hlavní obsah

Jsme připraveni, hlásí Evropská komise k obchodní válce s Trumpem

Novinky, bož

Jsme trpěliví, ale zároveň připravení, odpověděl mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas na tiskové konferenci k otázce amerických cel, z nichž mají státy EU dočasnou výjimku, která ale vyprší 1. května. Uvedla to v pondělí agentura Reuters. O víkendu se objevily informace, že by USA některým partnerům mohly dočasnou výjimku prodloužit, o EU se však nemluvilo.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Cla – 25 procent na dovoz oceli a 10 procent na dovoz hliníku – vešla v platnost 23. března na základě výnosu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Dočasná výjimka platí do 1. května. Pokud se do té doby obě strany nedohodnou na podmínkách trvalé výjimky, cla vejdou v platnost i pro členy EU.

„Jediná věc, kterou vám mohu dnes říct, je, že jsme sice trpěliví, ale zároveň připravení,“ uvedl mluvčí EK. Německá vláda přitom podle týdeníku Focus považuje již za hotovou věc, že po vypršení dočasné výjimky začnou cla platit i pro EU.

Evropa má plán útoku

Podle dřívějších informací už má EU plán útoku v případné obchodní válce. EK v březnu představila členským státům osmadvacítky seznam více než stovky amerických výrobků v souhrnné hodnotě 2,8 miliardy eur (71,3 miliardy korun), na něž by EU mohla uvalit cla, pokud Trumpovy hrozby dojdou naplnění.

Zboží na seznamu lze rozdělit do tří kategorií. Spotřebitelské zboží, kam podle Bloombergu patří mimo jiné oděvy, kosmetika, motocykly nebo jachty, dosahuje souhrnné hodnoty zhruba jedné miliardy eur (25,4 miliardy korun). Dále na něm jsou zemědělské produkty, například džusy, whiskey nebo kukuřice za 951 miliónů eur (24,2 miliardy korun) a průmyslové produkty jako například ocel celkem za 854 miliónů eur (21,7 miliardy korun).

Trvalou výjimku má jen Korea

Dočasnou výjimku dostaly i Kanada, Mexiko, Brazílie, Austrálie, Argentina a Jižní Korea. Jižní Korea vzápětí dostala trvalou výjimku. Musela však kvůli tomu učinit značné ústupky, což se zřejmě očekává i od dalších zemí, které o trvalou výjimku stojí. [celá zpráva]

Kanadě a Mexiku bude zřejmě výjimka prodloužena díky značnému pokroku v jednáních o nových podmínkách v Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA).

Reklama

Výběr článků

Načítám