Hlavní obsah

MMF varoval před vysokým globálním dluhem

Novinky, tov

Země světa by měly využít nynějších dobrých časů k ozdravení financí. Světovou ekonomiku může v budoucnu ohrozit vysoký globální dluh, který přesáhl 225 procent světového HDP. Varování vydal Mezinárodní měnový fond u příležitosti jarního zasedání ve Washingtonu.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová

Článek

MMF uvedl, že globální dluh v roce 2016 vyšplhal na 164 biliónů dolarů (3,4 triliónu korun). Číslo zahrnuje veřejný i soukromý dluh. Odpovídá 225 procentům ročního světového hrubého domácího produktu. V roce 2007 byl dluh 116 biliónů dolarů. K jeho nárůstu výrazně přispěla Čína s nárůstem z pěti biliónů na 26 biliónů dolarů za uvedené období.

Rekordní výše dluhu podle MMF přestavuje pro světovou ekonomiku hrozbu. Pokud by došlo ke zhoršení podmínek na finančních trzích, může zpomalit ekonomický růst nebo dokonce vyvolat další krizi.

MMF nicméně dodal, že bankovní systém je nyní vůči krizi odolnější, než byl před rokem 2008.

Vládám MMF doporučuje, aby nyní přikročily k „rozhodným činům“. Tvrdí, že pokud se podaří zlepšit veřejné finance v časech, kdy se ekonomice daří, budou mít větší prostor pro daňové škrty nebo zvýšení veřejných výdajů ve špatných dobách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám