Hlavní obsah

Číňané se zbavují podílu v Hiltonu

Novinky, tov

Čínský konglomerát HNA se zbavuje akcií slavného hotelového řetězce Hilton. Firma prodej oznámila americkým burzovním úřadům, uvedl server Financial Times. Čínská HNA se potýká s vysokým zadlužením. Reality se ze stejného důvodu chystá prodávat i čínská CEFC, působící i v Česku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hotel Hilton v Praze

Článek

Čínská skupina HNA, která vedle realit podniká také v letecké dopravě a financích, uvedla, že nabídne k prodeji 82,5 miliónu akcií řetězce Hilton. Uvažuje o tom, že by postupně mohla prodat celý svůj podíl v hodnotě 6,5 miliardy dolarů (133 miliard korun), uvedly FT. Čínská firma vlastní dohromady přes 26 procent akcií Hiltonu.

Společnost HNA musí v letošním a příštím roce splatit dluh ve výši 20 miliard dolarů. V předchozích dvou letech firma horečně nakupovala, nakoupila reality za téměř 50 miliard dolarů, upozornila agentura Reuters.

Vysoké zadlužení čínských firem znepokojuje vládu v Pekingu. Kvůli vysokým dluhům se chystá prodávat reality po celém světě také skupina CEFC. Ta vlastní i nemovitosti v Praze, podle prohlášení firmy se ale prodej realit v Česku týkat nemá.

Prodej menšinového podílu v řetězci Hilton včetně toho pražského nebude mít podle odborníků na jejich provoz vliv.

„Pokud se jedná pouze o minoritní část, tak se nepředpokládá, že dojde k jakýmkoliv změnám ve strategii společnosti jako takové, takže dopad na hotely značky Hilton, ať už v ČR, či v zahraničí, by neměl být žádný,“ řekl Novinkám David Nath z realitní konzultantské firmy Cushman & Wakefield. Očekává, že o koupi podílu budou mít investoři velký zájem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám