Hlavní obsah

Nejrušnější letiště na světě má Atlanta, odbaví sedmkrát více lidí než Praha

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrušnějším letištěm na světě bylo v loňském roce mezinárodní letiště Hartsfield-Jackson v americké Atlantě, které odbavilo 104 miliónů cestujících. Až za ním se umístilo letiště v čínském Pekingu s 96 milióny odbavených pasažérů. O žebříčku Mezinárodní rady letišť informovala televize CNN. Pražské Letiště Václava Havla loni odbavilo 15,42 miliónu cestujících.

Foto: Profimedia.cz

Hartsfield-Jackson International Airport v Atlantě v loňském roce odbavilo 104 miliónů cestujících.

Článek

Atlanta tak obhájila předloňské prvenství, ačkoliv loni odbavila o 0,26 procenta lidí méně. Pro 80 procent cestujících je letiště v Atlantě dosažitelné do dvou hodin, připomněla CNN. Slouží také jako přestupní stanice a výchozí bod pro cesty do Severní Ameriky.

Naopak v Pekingu počet odbavených cestujících vzrostl o 1,5 procenta. Letiště se na druhém místě drží již dvacet let. Třetí nejrušnější je letiště v Dubaji, kterým loni prošlo 88 miliónů cestujících. Za nimi se umístily Tokio s 85 milióny a Los Angeles s 84,6 miliónu odbavených pasažérů.

Foto: Reuters

Dubajský nový terminál 3

Sedmé nejrušnější letiště na světě je londýnské Heathrow s 78 milióny odbavených, pařížské letiště Charlese de Gaullea odbavilo 69 miliónů lidí a umístilo se na desátém místě, německý Frankfurt na Mohanem skončil s 64,5 miliónu pasažérů na 14. místě.

Indický trh strmě roste

Mezinárodní rada letišť upozornila na rychlý vzestup letiště Indiry Gándhíové v indickém Dillí. To se z loňského 22. druhého místa propracovalo na 16. místo. Počet odbavených cestujících vzrostl o více než 14 procent na 63,5 miliónu.

„Indie se v následujících letech stane jedním z největších trhů letecké přepravy na světě,“ uvedla rada s tím, že další čtyři indická letiště v loňském roce zaznamenala nárůst odbavených v rozmezí 10 až 27 procent.

Nejrušnější letiště na světě
odbavení cestující (v miliónech)
1.Atlanta, Hartsfield-Jackson International Airport104
2.Peking96
3.Dubaj88
4.Tokio, Letiště Haneda85
5.Los Angeles84,6
6.Chicago, O'Hare International80
7.Londýn, Heathrow78
8.Hongkong73
9.Šanghaj, Pudong International70
10.Paříž, Letiště Charlese de Gaullea69
Zdroj: Mezinárodní rada letišť

Reklama

Výběr článků

Načítám