Hlavní obsah

Česko bude na důchody potřebovat 11 biliónů korun, spočítali statistici

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Penzijní závazky státu dosáhly 10,9 biliónu korun, což odpovídá 237 procentům podílu na ročním HDP Česka. Suma je odhadem částky, kterou stát k určitému okamžiku potřebuje na vyplácení penzí současným i budoucím důchodcům. Český statistický úřad (ČSÚ) údaj zveřejnil vůbec poprvé – kvůli požadavkům EU.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Penzijní závazky státu dosáhly 10,9 biliónu korun. Ilustrační foto

Článek

„Penzijní závazky vyjadřují hodnotu důchodových nároků domácností. Jde o celkovou částku, která bude vyplácena lidem, jež dosáhli nebo dosáhnou starobní penze. Podíl těchto závazků na hrubém domácím produktu (HDP) vyjadřuje množství vytvořených prostředků, které bude nutné použít k uspokojení nároků současných i budoucích penzistů,“ vysvětlil místopředseda ČSÚ Jaroslav Sixta.

Suma 10,9 biliónu korun se vztahuje ke konci roku 2015. Výše závazků je ovlivněna ekonomickými faktory a také počtem a stářím obyvatel, kteří mají nebo budou mít nárok na jeden z typů důchodu, tzn. starobní, invalidní, sirotčí či pozůstalostní. Ačkoliv se tyto proměnné mohou vyvíjet, výsledný údaj – odhad – je klíčovou informací pro hospodářskou a sociální politiku.

„Většinu z celkových penzijních závazků tvoří nároky domácností v rámci prvního důchodového pilíře, tj. dávkového systému důchodového pojištění. Zbylou část závazků ve výši 0,4 biliónu představuje naspořený zůstatek účastníků v penzijních fondech, tedy třetí důchodový pilíř,“ upřesnil ředitel odboru vládních a finančních účtů ČSÚ Václav Rybáček.

Údaj ukazuje, jak je systém udržitelný

Projekci penzijních závazků publikuje statistický úřad poprvé, používá k tomu moderní nástroje ekonomické statistiky. Povinnost zpracovávat daný údaj stanovil všem členským státům unijní statistický úřad Eurostat.

„Zatímco ještě před 100 lety byly vyplácené důchody zanedbatelné, dnes se jedná o suverénně nejvyšší pravidelnou položku státního rozpočtu. Suma 10,9 biliónu je stěží představitelná, přesto bude dále narůstat a stane se naším dědictvím pro příští generace,“ řekl Novinkám hlavní ekonom BHSecurities Štěpán Křeček.

Podle něj je dobře, že ČSÚ bude tento údaj vydávat, považuje jej za důležitý ukazatel. „Čím vyšší je podíl penzijních nároků domácností na hrubém domácím produktu, tím méně udržitelný je důchodový systém. V České republice tento podíl na konci roku 2015 dosahoval úrovně 237 procent. Nově navržené změny důchodového systému však povedou k razantnímu navýšení tohoto podílu, a tedy i ke snížení udržitelnosti celého důchodového systému,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám