Hlavní obsah

Trump si nedal říct a chystá cla proti Číně. Akcie oslabují

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek podepsal dekret, který by mohl vést k uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě 60 miliard dolarů (1,2 biliónu Kč). Opatření je reakcí na údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictví. Prezident přitom čelí kritice ekonomů i některých členů vlastní republikánské strany, že jeho podobné kroky mohou vést k obchodní válce. Akcie v USA v reakci oslabily o téměř tři procenta.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump ukazuje podepsaný dekret, který by mohl vést k uvalení cel na dovoz čínského zboží.

Článek

Bílý dům uvedl, že úřad obchodního zmocněnce USA by měl během 15 dnů vytvořit seznam čínských produktů, na které by mohla být nová cla uvalena. Americké ministerstvo financí bude mít navíc za úkol navrhnout opatření, která by omezila čínské investice ve Spojených státech.

„Považuji je za přátele,” řekl Trump směrem k Číně. Prý má „ohromný respekt” vůči čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Zároveň ale dodal, že USA mají „největší deficit ze všech zemí v dějinách světa”.

Jakmile úřad obchodního zmocněnce seznam produktů zveřejní, započne 60denní konzultační období. To podle agentury Reuters poskytne zástupcům podnikatelského sektoru i zákonodárcům příležitost ke zmírnění navrhovaných opatření. Čína navíc získá dostatek času na reakci, což snižuje nebezpečí, že Peking okamžitě přikročí k tvrdým odvetným opatřením.

Úřad obchodního zmocněnce již identifikoval zhruba 1300 produktů, na které by se mohla cla vztahovat. Hodnota dovozu těchto čínských produktů do USA činí zhruba 48 miliard dolarů, píše agentura AP.

Trump již dříve podepsal výnos o uvalení cel na dovoz oceli ve výši 25 procent a hliníku ve výši 10 procent, která mají vstoupit v platnost v pátek

Čína již varovala, že podnikne „veškerá potřebná opatření” na svou obranu. Vyvolala tak obavy z vypuknutí obchodní války mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

Čínský premiér Li Kche-čchiang již v úterý uvedl, že případná obchodní válka mezi Čínou a Spojenými státy nebude mít žádného vítěze. Čína podle něj tuto obchodní válku nechce a doufá, že se podaří spory urovnat.

Akcie ve Spojených státech v reakci na Trumpův krok oslabily o téměř tři procenta. Šlo o největší jednodenní propad od 8. února. Index Dow Jones klesl o 2,93 procenta a uzavřel na 23 957,89 bodu. Index Standard & Poor's 500 oslabil o 2,52 procenta na 2643,69 bodu. Index technologického trhu Nasdaq odepsal 2,43 procenta na 7166,68 bodu.

EU má výjimku

Trump přitom již dříve podepsal výnos o uvalení cel na dovoz oceli ve výši 25 procent a hliníku ve výši 10 procent, která mají vstoupit v platnost v pátek. Výjimku nejprve přiznal Kanadě a Mexiku s tím, že další státy mohou následovat. [celá zpráva]

Jsme extrémně znepokojeni důsledky obchodní války a vyzýváme Bílý dům, aby v realizaci tohoto plánu nepokračoval
Paul Ryan, předseda Sněmovny reprezentantů

Ve čtvrtek americký vládní zmocněnec pro obchod Robert Lighthizer uvedl, že Spojené státy vyjmou členské státy EU a dalších šest zemí ze zaváděných cel na dovoz oceli a hliníku. Vedle EU budou z opatření vyjmuty Austrálie, Argentina, Brazíle, Jižní Korea, Kanada a Mexiko. [celá zpráva]

Proti jsou i Trumpovi vlastní republikáni

Kromě odporu obchodních partnerů Trump čelí i nevoli představitelů své vlastní strany v Kongresu.

„Jsme extrémně znepokojeni důsledky obchodní války a vyzýváme Bílý dům, aby v realizaci tohoto plánu nepokračoval,” vzkázal po své tiskové mluvčí republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

Reklama

Výběr článků

Načítám