Hlavní obsah

Lidl stahuje z prodeje sušenou kustovnici

– Brno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila řetězci Lidl stáhnout z prodeje sušenou kustovnici čínskou, známou též jako goji. Obsahovala insekticid karbofuran, který je v Evropské unii od roku 2008 zakázaný. V pondělí to uvedla SZPI. Podle mluvčí Lidlu Zuzany Holé se ale problematická šarže v prodejnách nevyskytuje už od loňského září.

Foto: Profimedia.cz

Kustovnice čínská, známá také jako goji (ilustrační foto).

Článek

Konkrétně jde o šarži L7195B s názvem Vemondo Goji - sušené plody kustovnice čínské v balení po 70 gramech. Dodavatelem je společnost Noberasco z Itálie. V dané šarži italští inspektoři zjistili koncentraci karbofuranu 0,064 miligramu na kilogram. Používal se jako silný insekticid, zakázaný je pro nežádoucí účinky na lidské zdraví a přírodu obecně.

Lidl musí na pokyn inspekce nejen potravinu stáhnout z prodeje, ale také informovat zákazníky. „Důrazně varujeme před konzumací všechny spotřebitele, kteří si uvedenou šarži koupili,” uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

S kustovnicí obsahující karbofuran se inspekce setkala také loni v září, kdy český dovozce umístil na trh deset tun tohoto ovoce původem z Číny, a v červenci, kdy se dostalo na trh sedm tun.

Lidl uvedl, že šarže je již z prodejen od září pryč. „Na základě podnětu od SZPI však nyní prověřujeme, zda se tento nález týkal i konkrétního data minimální trvanlivosti, které bylo v prodeji v České republice,” dodala Holá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám