Hlavní obsah

Naprosto debilní nápad, cupují politici vládní daňový balíček

Právo, Novinky, bož, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

To se kolegům z ANO nepovedlo, komentoval daňový balíček vlády místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Marian Jurečka (KDU-ČSL) ho dokonce označil za debilní nápad. Vláda chce zrušit takzvanou superhrubou mzdu a snížit zdanění příjmů o jeden procentní bod. Politikům ani obcím se nelíbí, že výpadek příjmů se má financovat z peněz, které měly jít právě obcím. To však premiér v demisi Andrej Babiš odmítá.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Premiér v demisi Andrej Babiš a ministryně financí v demisi Alena Schillerová

Článek

Problém je v tom, že stát sice obcím nejprve přidal 8,2 miliardy, ale vzápětí kvůli novému daňovému balíčku o 5,3 miliardy přijdou, uvedl server Aktuálně.cz. Růst příjmů tedy místo původně plánovaných 8,2 miliardy dosáhne jen 2,9 miliardy.

„Pro rok 2019 Ministerstvo financí po započtení dopadů daňového balíčku predikuje růst daňových příjmů obcí o 2,9 miliardy,” potvrdil Novinkám mluvčí ministerstva Filip Běhal.

„Daňové příjmy obcí a krajů dlouhodobě narůstají a nepřestanou růst i v případě schválení daňového balíčku. Za poslední čtyři rozpočtové roky (2015-18) dochází k nárůstu daňových příjmů obcí o 54 miliard korun (o 31 %) a krajů o 19 miliard (o 37 %),” sdělila ministryně financí v demisi Alena Schillerová.

Jurečka: Nápad odtržený od reality

„Naprosto debilní nápad lidí odtržených od reality,” nebral si na Twitteru servítky místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Více než 80 procent posledního navýšení příjmů obcí padlo na předvolební sliby vlády. V Semilech 5,5 ze 7 miliónů,” reagoval poslanec a bývalý starosta Semil Jan Farský (STAN).

„Tento návrh by tak reálně příjmy obcí snížil. Jako STAN budeme tvrdě proti. Snižovat kvalitu života ve městech je proti zájmům celé země,” dodal Farský.

Vedle politiků se proti návrhu ohradily i samotné obce. „Svaz měst a obcí ČR zásadně nesouhlasí s dopady navrhovaného daňového balíčku,” řekl šéf svazu obcí Pavel Drahovzal v rozhovoru pro týdeník Ekonom.

Nápad kritizuje i místopředseda ČSSD Jiří Zimola. „Tak tohle se kolegům z ANO nepovedlo,” uvedl. „ČSSD je proti snižování podílu obcí a krajů na výnosech ze sdílených daní, protože to bude mít za následek zastavení investic v obcích a bohužel i jejich další zadlužování,” dodal.

Žádný dopad nebude, tvrdí Babiš

Premiér v demisi Andrej Babiš nařčení Jurečky a Zimoly odmítl. Podle premiéra má vláda dopady daňového balíčku propočítané. Kvůli lepšímu a většímu výběru daní si snížení daní pro zaměstnance prý stát může dovolit, aniž by se to negativně dotklo obcí i krajů, které také dostanou přidáno.

„Jurečka a Zimola vytrhli čísla z kontextu. Ano, chceme snížit daně pěti miliónům lidí, což bude stát 23 miliard. Ale protože se nám daří lépe vybírat daně, tak si to můžeme dovolit, aniž by to zasáhlo obce a kraje. Protože stát celkově vybere víc peněz, dostanou kraje a obce naopak přidáno,“ řekl Právu. Podle Babiše tak není pravda, že by 23 miliard šlo na úkor obcí a krajů. „Rozpočtové určení daní se nemění, tedy procenta, jaká mají obce a kraje dostat z výběru daní, dostanou. Se snížením daní pro zaměstnance to nemá žádnou souvislost. Stát nejdříve vybere daně, a až pak peníze rozděluje, propočet se tak nemění,“ doplnil premiér.

Domácnostem zůstane víc prostředků, které se odrazí ve zvýšené spotřebě, což může pomoct i místním podnikatelům
Alena Schillerová, ministryně financí v demisi

Premiéra prý zamrzelo, že to Zimola vytáhl. „Nechápu, proč to tímto způsobem dává do prostoru, když jsme si řekli, že debatovat budeme za stolem. Stejně je to na programu jednání s ČSSD,“ dodal Babiš.

„Obavy některých politiků ze zastavení investic nejsou na místě,” reagovala Schillerová. „I po zohlednění růstu běžných výdajů v souvislosti s inflací či růstem mezd tak obcím zbývá na investice mnohem více prostředků než v minulosti,” dodala.

Podle Schillerové daňový balíček bude mít i „pozitivní sekundární efekt na spotřebu domácností, protože jim zůstane víc prostředků, které se odrazí ve zvýšené spotřebě, což může pomoct mj. i místním podnikatelům.” Dodala však, že konkrétní podoba balíčku je momentálně předmětem jednání a nelze vyloučit, že se ještě bude upravovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám