Hlavní obsah

Volkswagen zvýšil svým nejvyšším manažerům mzdy o čtyřicet procent

Novinky, bož

Koncern Volkswagen, jehož součástí je i mladoboleslavská Škoda, se vzpamatoval z největšího skandálu ve své osmdesátileté historii a pocítili to i jeho manažeři. Těm v loňském roce výrazně vzrostly mzdy, informoval server listu Financial Times. Výkonný ředitel Matthias Müller si polepšil o 40 procent na roční gáži 10,14 miliónu eur (258 miliónů korun).

Foto: Alex Domanski, Reuters

Šéf koncernu Volkswagen Matthias Müller.

Článek

Do celkového Müllerova příjmu se započítávají i firemní benefity, například to, že má k dispozici firemní vozy. Roční příjmy ostatních sedmi členů výkonné rady se pohybují kolem pěti miliónů eur (127,5 miliónu korun). I jejich nárůst se pohyboval kolem 40 procent.

Mzdy zaměstnanců Volkswagenu rostou s tím, jak v loňském roce výrazně stoupla hodnota akcií firmy. Společnost navíc více než zdvojnásobila čistý zisk a prodala rekordní počet 10,7 miliónu vozů.

Nicméně ještě v roce 2015, kdy propukla emisní aféra, Volkswagen zaznamenal rekordní ztrátu 1,6 miliardy eur (41 miliard korun). I tak bylo dvanácti manažerům v celkovém úhrnu vyplaceno 63,2 miliónu eur (1,6 miliardy korun). Automobilový koncern proto čelil kritice, že v době největší krize ve své historii své manažery přeplácí.

Emisní aféra vypukla v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern Volkswagen, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí. [celá zpráva] Za podíl na podvodech byl v USA v prosinci odsouzen někdejší manažer Oliver Schidt k sedmi letům odnětí svobody a pokutě 400 tisíc dolarů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám