Hlavní obsah

Krúpova Arca koupila podíl ve fotbalovém klubu Borussia Dortmund

Novinky, ČTK, bož

Česko-slovenská investiční skupina Arca Capital, kterou založil miliardář Pavol Krúpa, koupila menšinový podíl v německém fotbalovém klubu Borussia Dortmund. Krúpa to oznámil na Twitteru. Následně to potvrdila mluvčí skupiny Barbora Hanáková. Za 1,27 procenta akcií podle ní Arca zaplatila kolem 170 miliónů korun.

Foto: Arca Capital

Pavol Krúpa

Článek

„Je to ekonomicky zajímavá příležitost a zároveň strategická investice,” uvedl Krúpa. „Zároveň je snahou propojit ji s našimi stávajícími fotbalovými aktivitami,” dodal. Arca bude sedmým největším akcionářem Borussie.

Podle Krúpy jeho skupina například dlouhodobě podporuje mládežnický fotbal prostřednictvím Ondrášovka cupu. Arca je majitelem firmy Ondrášovka.

Hanáková k tomu přidala, že Arca plánuje i další aktivity v Německu. „Záměrem skupiny Arca Capital je mimo jiné vstup a aktivní účast na těžbě a zpracování lithia v Německu, kde se v rámci projektu Zinnwald společnosti Bacanora úspěšně uskutečňuje finální fáze průzkumu,” upřesnila.

Arca Capital navíc patří k největším tuzemským akcionářům společnosti European Metals Holdings (EMH), která plánuje hlubinnou těžbu lithia u Cínovce.

Majoritním vlastníkem společnosti byl dříve slovenský finančník Pavol Krúpa. Od poloviny loňského prosince má Krúpa spolu s Rastislavem Veličem a Peterem Krištofovičem rovnocenný podíl 30 procent. Zbývající desetinu vlastní Henrich Kiš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám