Hlavní obsah

Odchod ČEZ z Bulharska: záložní řešení je prodej indické firmě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bulharská firma Inercom má na zaplacení zhruba osmi miliard korun za aktiva ČEZ v Bulharsku devět měsíců. Pokud by nezaplatila, do hry vstoupí druhý v pořadí v tendru, velká indická energetická společnost India Power.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

„Na zaplacení a dotažení transakce má Inercom devět měsíců. Kupující zaplatí a my převedeme akcie. Pokud nezaplatí, zůstáváme akcionářem a do hry může vstoupit druhý v pořadí v tendru, firma India Power, která nabídla mírně nižší částku,“ řekl Novinkám ve středu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Částku ČEZ do uzavření transakce uvádět nechce. „Co říkáme, je, že částka převyšuje naši vstupní investici,“ dodal mluvčí s tím, že Inercom při podpisu kontraktu v únoru poskytl bankovní záruku ve výši pět miliónů euro (127 miliónů korun) na zaplacení kupní ceny. Tyto peníze by ČEZ zůstaly, i kdyby kontrakt nebyl naplněn, což však ČEZ nepředpokládá.

India Power patří mezi největší distributory elektřiny v Indii, na svém webu uvádí, že v oboru energetiky působí téměř 100 let. V Indii společnost koupila elektrárnu francouzské firmy ENGIE. Neuvádí nicméně žádné aktivity v zahraničí.

Bulharský ekonomický týdeník Kapital s odkazem na své zdroje napsal, že cena obchodu je zhruba 320 miliónů eur (8,1 miliardy korun). Také zdroje agentury Reuters mluví o částce okolo 300 miliónů eur (7,6 miliardy korun).

Ministryně energetiky nabídla rezignaci

Smlouva mezi Inercomem a ČEZ vyvolala v Bulharsku značné pochybnosti, zda tak malý podnik, jako je Inercom, je schopen financovat a řídit strategicky důležité energetické provozy. Nedůvěru také vyvolaly nejasnosti ohledně toho, z jakých zdrojů firma získala peníze potřebné k tak velkému nákupu.

Inercom, jehož jmění činí zhruba 100 miliónů leva (1,3 miliardy korun), má převzít aktivity ČEZ s ročními tržbami kolem 1,8 miliardy leva (přes 23 miliard korun), napsala agentura Reuters.

Majitelům Inercomu podle bulharského listu Kapital v minulosti pomohl z finančních problémů český podnikatel Zdeněk Zemek. Bratři Zemkovi se v Česku kvůli na poslední chvíli schvalovaným licencím pro solární elektrárny dostali před soud.

Letité přátelství s majiteli Inercomu přiznala bulharská ministryně energetiky Temenužka Petkovová, která nabídla svou rezignaci. Premiér Bojko Borisov nejprve prohlásil, že rezignaci přijme, v úterý ale jeho náměstek uvedl, že rezignace přijata nebude, protože pro ni není žádný důvod.

Premiér Borisov se mezitím setkal a majitelkou Inercomu Ginkou Varbakovovou a mluvil s ní o tom, že by společnost postoupila státu kontrolní balík akcií v provozech, jichž se ČEZ v Bulharsku zbavuje. Varbakovová po schůzce s Borisovem uvedla, že je ochotná k účasti státu svolit, ale podotkla, že s tím musí souhlasit ČEZ.

Deník E15 upozornil, že ČEZ si do smlouvy s Inercomem prosadil, že pět let po podpisu smlouvy nesmí nový vlastník bulharská aktiva bez souhlasu ČEZ prodat. Kříž informaci potvrdil. Podle listu se tím ČEZ chrání v arbitráži, kterou proti Bulharsku vede.

ČEZ už loni prodal separátně jiné bulharské firmě uhelnou elektrárnu ve Varně. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám