Hlavní obsah

Zaměstnanci Vítkovických strojíren demonstrovali proti Světlíkovi

Právo, Pavel Karban
Aktualizováno

Zhruba 400 zaměstnanců Vítkovických strojíren protestovalo v pátek v ulicích Ostravy proti podání žaloby společnosti Vítkovice podnikatele Jana Světlíka. Pochodem a hesly se domáhali, aby Vítkovice stáhly žalobu na neplatnost smlouvy o prodeji dvou částí své bývalé dceřiné společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE), Kotlárny a Mostárny.

Protest zaměstnanců Vítkovických strojíren Video: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Zaměstnanci Vítkovických strojíren prošli od svého podniku po Ruské ulici až před ředitelství holdingu Vítkovic. V ruce drželi transparenty, pískali a křičeli: Neberte nám práci!

„Protestní akce je proto, že Světlík dal žalobu na insolvenčního správce, potažmo vlastně na Vítkovické strojírny, a to proto, aby zneplatnil prodej Kotlárny a Mostárny,“ vysvětlila Jarmila Bartošová, předsedkyně základní organizace OS KOVO Energetické strojírenství, jedné ze dvou odborových organizací, které akci svolaly.

Podle Bartošové žaloba existenčně ohrožuje firmu, která zaměstnává asi 650 lidí. „Zákazníci začínají stahovat zakázky, nejsme důvěryhodní pro banky,“ sdělila s tím, že protestující mají jediný požadavek. „Chceme, aby Světlík stáhl žalobu,“ potvrdila. Zaměstnanci Vítkovických strojíren postáli před ředitelstvím strojírenských Vítkovic zhruba čtvrt hodiny a poté protest pokojně ukončili.

Foto: Pavel Karban, Právo

Skupina Vítkovice se hájí, že má nejen právo, ale dokonce i povinnost chránit své zájmy před soudem.

Eva Kijonková, mediální zástupkyně skupiny Vítkovice Machinery Group, uvedla, že Vítkovické strojírny dlouhodobě nehradí firmě své závazky.

„V tuto chvíli dluží Vítkovické strojírny Vítkovicím zhruba 20 miliónů korun a další peníze dluží i dceřiným společnostem. Jde o peníze za služby, které poskytují Vítkovice Vítkovickým strojírnám, například za energie,“ vysvětlila a dodala, že dluhy narůstají zhruba od loňského listopadu. Což je dřív, než Vítkovice podaly incidenční žalobu.

Zdůvodnila také, proč Vítkovice žalobu podaly. „Aby ochránily svá práva.  Domníváme se, že části VPE nebyly prodány správně, respektive byly prodány dokonce v rozporu s rozhodnutím soudu. To určitě nemůžeme takto nechat, máme nejen zákonné právo, ale i povinnost se tomuto bránit,“ uvedla Kijonková a popsala, k čemu z pohledu Vítkovic došlo. „Z prodeje se vyloučily některé části, předem definované, které v prodeji být měly, je to několik stovek položek, a ty položky samozřejmě mohly snížit hodnotu prodávaného majetku, ostatně ty části se prodaly za něco málo přes sedm miliónů korun,“ nastínila.

Foto: Pavel Karban, Právo

Protest zaměstnanců Vítkovických strojíren

Vedení Vítkovic má za to, že páteční protestní akce nebyla až tak akcí zaměstnanců, jako spíše akcí vedení Vítkovických strojíren. „Protože máme k dispozici několik dopisů, které předcházely tomuto procesu, kde nám je ze strany Vítkovických strojíren slibováno, pokud nestáhnete žalobu, pak se stane něco. To něco se zřejmě dneska stalo, my víme, že k tom byli zaměstnanci nepřímo vyzváni,“ upozornila Kijonková.

VPE jsou v úpadku od roku 2016, od loňského srpna je firma v konkurzu. Insolvenční správce David Vandrovec jejich majetek rozprodává. Obě divize VPE, Kotlárnu a Mostárnu, koupila společnost Taxton Property ze skupiny Franco De Poisd ’Eau, což schválil věřitelský výbor i soud. Později obě přešly na pražskou firmu Vítkovické strojírny. Letos v lednu požádaly mateřské Vítkovice soud, aby zrušil smlouvu o prodeji obou částí VPE, a to proto, že Vandrovec údajně porušil usnesení soudu. Insolvenční správce ale nařčení odmítl.

Foto: Pavel Karban, Právo

Protestu se účastnilo kolem 400 lidí

Jednatel Vítkovických strojíren Michal Pivoda poukázal, že údajný dluh 20 miliónů vůči Vítkovicím je výsledkem toho, že Vítkovice blokují uznání zápočtu pohledávek za práce, které si prokazatelně objednali.

„Závazky vůči nim máme, avšak jsou lednové a odpovídají zhruba měsíčnímu odběru služeb. Navíc již nebudou narůstat, neboť od února jsme od nich přestali naprostou většinu služeb odebírat,“ sdělil.

Přiznal, že protestní akci zorganizovaly odbory na základě informací o situaci od vedení strojíren. „Odpor a nechuť k mateřské společnosti není třeba ve Vítkovicích nijak podporovat ani organizovat, odpor zaměstnanců souvisí s jejich vlastní zkušeností s bývalým vedením,“ prohlásil s tím, že podpory zaměstnanců si váží.

„Žaloba je čistě účelová, neboť skupině Vítkovice nemůže nic přinést ani případný úspěch v ní. Vítkovice samotné měly o závod zájem pouze za předpokladu, že si ponechají zhruba 40 zaměstnanců, čili jej zjevně nechtěli provozovat. Záměrem žaloby je jednak účelová diskreditace insolvenčního správce a destabilizace naší společnosti,“ míní Pivoda. Dodal, že pokud by nebylo zmíněné žaloby, je situace ve firmě stabilní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám