Hlavní obsah

V Česku se loni ubytovalo rekordních 20 miliónů turistů

Novinky, tov

V českých hotelech, penziónech či kempech se loni ubytovalo rekordních 20 miliónů turistů, o 9,1 procenta víc než předloni. Hostů ze zahraničí bylo přes 10 miliónů, což je nárůst o 9,2 procenta. Domácí návštěvnost se zvýšila na 9,9 miliónu turistů, tedy o devět procent, uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Turisté na Pražském hradě

Článek

„Návštěvnost v loňském roce byla rekordní. Počet hostů v hotelích, penziónech a podobných zařízeních poprvé přesáhl 20 miliónů. To bylo o 1,7 miliónu víc než v roce předchozím,“ řekl Pavel Vančura z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

Kromě toho byl vloni překonán i rekord v počtu přenocování. Tento ukazatel poprvé překročil hranici 50 miliónů.

Zahraničních návštěvníků přijelo za celý loňský rok o 850 tisíc více než v roce předchozím. Nejdůležitější zdrojovou zemí stále zůstává Německo, odkud přijely loni necelé dva milióny ubytovaných hostů. Druhé v pořadí bylo Slovensko se 688 tisíci příjezdy a na třetí příčce se umístilo Polsko, odkud přijelo 578 tisíc hostů.

Rusů přijelo o třetinu víc

Znovu oživující návštěvnost z Ruska vynesla tuto klientelu na čtvrtou pozici s meziročním nárůstem příjezdů o 35,3 procenta. Zvýšený zájem turistů z asijských zemí, hlavně z Číny, Jižní Koreje a Tchaj-wanu, byl patrný v průběhu celého loňského roku a pomalu se k nám začínají vracet také turisté z Ukrajiny.

Odkud přijelo nejvíc turistů do Česka
zeměpočet turistůnárůst %
Německo1 954 8333,9
Slovensko688 4907,2
Polsko578 4656,9
Rusko551 19135,3
USA539 0234,6
Zdroj: ČSÚ, data za celý rok 2017

Ve všech krajích se meziročně zvýšila návštěvnost z hlediska počtu příjezdů i přenocování. Nejlépe na tom byl Jihomoravský kraj, kde se návštěvnost zvýšila o 14,6 procenta příjezdů. Více než 10procentního zvýšení počtu příjezdů bylo dosaženo také v krajích Plzeňském, Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském.

„Nejen díky příznivé ekonomické situaci v Česku zažívá domácí cestovní ruch boom. Stejně jako loni i letos očekáváme, že tento trend bude pokračovat. Čeští hoteliéři by se i letos mohli dočkat rekordního roku,“ uvedla Marie Havlíčková, ředitelka Slevomatu, který patří mezi významné prodejce ubytovacích služeb.

Kromě ekonomické situace podle ní do trendů v cestování v posledních letech stále více zasahují i geopolitická situace v rámci Evropy i mimo ni. „Zejména pak hrozby uprchlíků či teroristické útoky. V těchto případech situace nahrává domácím pobytům. Pokud by se nic takového nestalo, tak naopak aktuálně posilující koruna podpoří i výjezdy do zahraničí,“ dodala Havlíčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám