Hlavní obsah

Gambleři si už bez registrace automaty nezahrají. Mají i povinné přestávky

Novinky, Tomáš Volf

Na automatech či v kasinu si v Česku nově zahraje už jen člověk po registraci s občanským průkazem. Provozovatel herny mu zřídí hráčské konto, kde si může hráč nastavit výši maximální sázky či prohry. V budoucnu bude moci stát blokovat hráčská konta lidem, kteří pobírají dávky nebo vyhlásili bankrot.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Od začátku ledna začaly naplno fungovat nástroje pro bezpečné hraní, které mají za cíl ochránit hráče a zamezit vzniku sociálně patologických jevů spojených s problémovým hráčstvím,“ řekl Novinkám Zdeněk Vojtěch z ministerstva financí.

V novém roce si tak už neregistrovaný hráč nezahraje. Zájemcům o hru musí obsluha provozovny zřídit hráčské konto.

Nejprve podle předložených dokladů zkontroluje totožnost hráče a ověří, že je starší 18 let. Poté si hráč může nastavit jednotlivá sebeomezující opatření, jako je například maximální výše sázek či proher za určité období. Ta nejsou povinná, hráč je může jednotlivě jedno po druhém odmítnout. Tvůrci zákona ale doufají, že většina hráčů alespoň část limitů využije.

Pauza po dvou hodinách

„Na závěr aktivuje zástupce provozovatele žadateli uživatelské konto a předá mu přístupový prostředek k založenému uživatelskému kontu, kterým je například karta s čipem. Účast na hře pak může být registrované osobě umožněna po přihlášení k založenému uživatelskému kontu, nejčastěji po vložení karty s čipem do čtečky integrované v automatu,“ popsal Vojtěch.

Uživatelské konto lze podle něj přirovnat k bankovnímu účtu s tím rozdílem, že tento účet je založen a spravován provozovatelem herny a jeho účelem je evidování peněžních prostředků hráče, tedy vkladů, sázek a výher.

Zároveň jsou vydávána nová povolení podle zákona o hazardních hrách, kdy provozovatelé musí plnit další povinnosti, jako jsou zobrazování nastavených limitů na technických zařízeních nebo dodržování čtvrthodinových přestávek po uplynutí 120 minut hry.

Pro blokace chybí IT systém

V budoucnu bude mít stát možnost zablokovat hráčská konta osobám pobírajícím dávky v hmotné nouzi a osobám, vůči kterým byl vyhlášen úpadek. K tomu ale potřebuje informační systém, který propojí herny a úřady.

Ministerstvo nedávno vyhlásilo novou soutěž na dodavatele IT systému s odůvodněním, že tu první zablokovaly „obstrukce“ některých soutěžících. Kdy se podaří nový tendr dokončit a systém začne v praxi fungovat, resort v tuto chvíli nechce odhadovat.

Dodržování kontroluje celní správa. Vzhledem k tomu, že nová povinnost platí teprve měsíc, žádná pravomocná pokuta dosud nepadla.

„Od začátku roku bylo provedeno 88 kontrol v rámci celé ČR, a to jak legálních, tak nelegálních provozovatelů. Z toho bylo zjištěno 25 porušení právních předpisů a z nich jedno porušení povinnosti registrace. Po provedení kontrol následuje zahájení přestupkového řízení a až v rámci těchto řízení dojde k uložení pokuty,” řekla Novinkám mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Reklama

Výběr článků

Načítám