Hlavní obsah

Niki Lauda se opět stane majitelem aerolinek Niki

Novinky, bož
Aktualizováno

Někdejší závodník formule 1 Niki Lauda se znovu stane majitelem rakouské nízkonákladové letecké společnosti Niki, kterou před 15 lety založil a která je nyní v insolvenci. Věřitelé jeho nabídku jednomyslně podpořili, uvedl v úterý server rakouského listu Die Presse. Lauda uspěl na třetí pokus.

Foto: Nelson Antoine, ČTK/AP

Bývalý závodník formule 1 Niki Lauda

Článek

„V transparentním nabídkovém řízení byla dnes v ranních hodinách jako uchazeč s nejlepší nabídkou vyhodnocena společnost Laudamotion GmbH,” uvedli v úterý v ranním prohlášení insolvenční správci Ulla Reischová a Lucas Flöther. Částku, za kterou Lauda společnost převezeme, neupřesnili.

Mimo hru tak nakonec zůstal předtím plánovaný prodej aerolinek britské skupině International Airlines Group (IAG), který už zkomplikovaly soudní spory ohledně insolvence Niki.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Letadlo aerolinek Niki

Původně měla větší část Niki převzít společně s její insolventní matkou Air Berlin německá Lufthansa. Kvůli postoji Bruselu, podle nějž by to bylo v rozporu s antimonopolní legislativou, však byla Niki z transakce vyňata. [celá zpráva]

Niki Lauda se o možné převzetí aerolinek zajímal od chvíle, kdy na sebe dosavadní majitel Air Berlin uvalil insolvenci. Původně jednal s dalšími investory o podání společné nabídky. Poté, co Brusel zablokoval převzetí Lufthansou, podal Lauda na konci prosince nabídku sám.

Nízkonákladovou aerolinku Niki založil Lauda v roce 2003. Společnost Air Berlin nejprve v roce 2004 získala 24 procent, postupně pak svůj podíl navyšovala.

Druhý největší německý letecký dopravce Air Berlin v polovině srpna požádal o zahájení insolvenčního řízení. Společnost se rozhodla na sebe uvalit insolvenci poté, co největší akcionář Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů uvedl, že nemá dostatek prostředků, aby německou firmu sanoval. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Lauda chce zpátky aerolinky Niki

Někdejší závodník automobilové série Formule 1 Niki Lauda podal nabídku na převzetí insolventních rakouských aerolinek Niki. Ve čtvrtek to uvedla Laudova...

Výběr článků

Načítám