Hlavní obsah

Nemovitosti v Česku zdražují nejrychleji z celé Evropské unie

Novinky, tov

Nemovitosti v Česku ve třetím čtvrtletí loňského roku zdražily meziročně o 12,3 procenta, nejrychleji ze zemí Evropské unie. Následovalo Irsko a Portugalsko. V celé EU nemovitosti zdražily za rok v průměru o 4,6 procenta, informoval ve čtvrtek Eurostat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zdražování nemovitostí v EU

Článek

„Ceny českých nemovitostí i nadále rostou nejrychleji v celé EU, i když tempo, zdá se, zpomaluje. Ve třetím čtvrtletí se meziročně zvýšily o 12,3 procenta, zatímco ještě ve druhém to bylo o více než 13 procent,” komentoval ekonom ČSOB Petr Dufek.

Připomněl přitom, že jde o průměr za celou zemi, za nímž se skrývají výrazné regionální rozdíly. Zdražování realit táhnou nejvíc Praha a Brno. „Ve srovnání s rokem 2015 jsou aktuálně ceny nemovitostí v ČR o 21 procent vyšší,” dodal.

Část potenciální poptávky odpadne z důvodu faktické cenové nedostupnosti bytů
Petr Dufek, ekonom ČSOB

I když meziroční čísla za ČR jsou velmi vysoká, na mezičtvrtletních tempech je vidět, že růst cen už začíná pozvolna zpomalovat. Mezi třetím a druhým kvartálem šlo o zdražení o 1,6 procenta, v předchozím to bylo 2,5 procenta.

Levněji je jen v Itálii

Dvouciferný růst cen nemovitostí v meziročním srovnání evidují kromě ČR i Irsko, Portugalsko, Maďarsko a Nizozemí. Na druhé straně žebříčku zůstává nadále Itálie, kde byty zlevnily ve třetím čtvrtletí loňského roku o necelé procento. V žádné další zemi EU už ovšem nemovitosti nezlevňují.

Eurostat zveřejnil data i ze dvou zemí, které nepatří do EU. V Norsku zdražily nemovitosti o 2,3 procenta, na Islandu o 22,5 procenta - tedy rychleji než v Česku.

Rostoucí ceny nemovitostí napříč Evropou jsou podle analytika především důsledkem extrémně uvolněné politiky Evropské centrální banky, založené na masívním tisku nových eur a negativních úrokových sazbách. Napříč eurozónou tak postupně roste ochota bank poskytovat úvěry na bydlení a současně i zájem spotřebitelů investovat do bytů a rodinných domů v časech nezajímavého úrokového zhodnocování úspor.

Český příběh má určité podobnosti s tím evropským, nicméně ceny bytů žene nahoru především slabá nabídka, která zatím nedosáhla ani úrovně roku 2008, kdy ČR vstupovala do recese. Developeři to často zdůvodňují byrokratickými překážkami při přípravě výstavby.

Zdražování bytů v Česku by mělo podle ekonomů dál zpomalovat kvůli růstu úrokových sazeb nebo zpřísňování podmínek pro poskytování hypoték, které nastoluje ČNB. „Svoji roli nepochybně sehraje fakt, že část potenciální poptávky odpadne z důvodu faktické cenové nedostupnosti bytů,” uzavřel Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám