Hlavní obsah

Světové ekonomice se mimořádně daří. Ale ne nadlouho

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst globální ekonomiky v letošním roce dosáhne 3,1 procenta, což je nejsvižnější tempo za posledních sedm let. Ve své nové prognóze to ve středu uvedla Světová banka. Vylepšila tak svůj předchozí odhad z loňského června, kdy růst odhadovala na 2,8 procenta. V dalších letech ale předpovídá ochlazení velkých ekonomik i v důsledku stárnutí populace.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Nákladní jeřáby v přístavu v Itálii

Článek

Zrychlení růstu světové ekonomiky podle banky pomohl nárůst obratu zahraničního obchodu, léta nízkých úrokových sazeb a růst cen ropy, což dohromady pomohlo posílit důvěru investorů.

Letošní rok má být první od globální finanční krize, kdy světová ekonomika funguje téměř na svůj plný potenciál, citoval ze zprávy server CNN Money. To znamená, že nezaměstnanost je v průměru relativně nízká, produktivita vysoká a inflace pod kontrolou. Růst podporuje ochota spotřebitelů utrácet.

Podpůrná opatření přestávají zabírat

Prognóza ale současně varuje, že růst letos zřejmě dosáhne svého vrcholu a v letech 2019 a 2020 začne ochlazování především největších ekonomik, jako jsou USA, Čína a EU.

Zpomalení má souviset s tím, že stimulační opatření, jako téměř nulové úrokové sazby a měnové uvolňování (nákupy státních dluhopisů centrálními bankami), začnou pomalu ztrácet na účinnosti.

Velké ekonomiky se zároveň budou potýkat se stárnutím populace, což zřejmě způsobí pokles produktivity. Vládám doporučuje zaměřit se na reformy zdravotnictví a vzdělání a investovat do infrastruktury, například do výstavby silnic a přístavů.

„Když se nebudou snažit oživit růstový potenciál, může se období poklesu protáhnout do dalšího desetiletí,“ varuje zpráva Světové banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám