Hlavní obsah

Průmysl v listopadu zpomalil na 8,5 procenta

Novinky, bož
Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku v listopadu zpomalila meziroční růst na 8,5 procenta ze říjnových 10,5 procenta. K růstu přispěla zejména energetika, výroba automobilů a elektrických zařízení. Vyplynulo to z údajů, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Listopad měl v roce 2017 stejný počet pracovních dnů jako o rok dříve. K meziročnímu růstu průmyslové produkce významně přispěla výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Její příspěvek k růstu průmyslu činil 1,9 procentního bodu, sama vzrostla o 16,3 procenta.

Dalším odvětvím, které výrazně přispělo k růstu průmyslu, byla i v listopadu výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. K růstu průmyslu přihodilo 1,5 procentního bodu, když zaznamenalo meziroční růst o 7,5 procenta.

Další významný příspěvek k meziročnímu růstu průmyslu (1,3 procentního bodu) přidala výroba elektrických zařízení, která vzrostla o 18,5 procenta.

Tahounem dál auta

„Tahounem stále zůstává automobilový průmysl,” řekl Novinkám ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.  „Nejenom že se zvyšuje počet vyrobených aut, jak reportuje sdružení AutoSAP, ale v Česku dochází i k přesunu výroby k modelům s vyšší hodnotou,” dodal s tím, že v domácím průmyslu dochází k trendu modernizace a investic, například v oblasti elektroniky.

Podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera průmyslová výroba v listopadu příznivě překvapila. „Na základě indikátorů hledících vpřed by měly podmínky v tuzemském průmyslu zůstat nadále příznivé, ačkoli meziroční dynamika může slábnout z titulu vysoké srovnávací základny,” uvedl.

„Otázkou zůstává rychlost zpomalování výroby automobilů, na kterou dopadá vysoká srovnávací základna spojená s vytížením kapacit, ale také i nižší dynamika nových zakázek. Z toto titulu předpokládáme, že po téměř šestiprocentním růstu průmyslu v roce 2017 bude jeho celková dynamika v letošním roce mírně slabší, a to mírně pod čtyři procenta,” uzavřel Seidler.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám