Hlavní obsah

Zaměstnanost v Německu je rekordní. Pracuje více cizinců, žen i seniorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Zaměstnanost v Německu se loni zvýšila nejvíce za deset let. Počet pracovních sil se zvýšil o 638 000, což je o 1,5 procenta, a dostal se na rekordních 44,3 miliónu. Vyplývá to z úterních údajů spolkového statistického úřadu. Důvodem vzestupu je růst zaměstnanosti cizinců, žen a seniorů. Řada sektorů se ale dál potýká s nedostatkem pracovních sil.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Díky příznivé situaci na trhu práce tak spotřeba nahradila vývoz na pozici hlavního motoru růstu největší evropské ekonomiky.

Německý ekonomický institut Ifo soudí, že vzestupný trend bude pokračovat a zaměstnanost se dostane na další rekordy. Letos by měla činit 44,8 miliónu osob, příští rok 45,2 miliónu.

Od září do listopadu loňského roku činila míra nezaměstnanosti v Německu 5,6 procenta, což je nejméně od znovusjednocení země v roce 1990. Data za prosinec zveřejní statistický úřad ve středu.

Německá ekonomika, kterou táhne zejména spotřeba, státní výdaje a export, vloni vykázala růst už osmým rokem. Vláda očekává, že bez úpravy o rozdílný počet pracovních dnů loni růst činil dvě procenta. Centrální banka podle očištěných údajů počítá s růstem o 2,6 procenta, na letošní rok předpovídá růst o 2,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám