Hlavní obsah

Euro čeká další krize, je neudržitelné, varuje řecký exministr financí

Novinky, Tomáš Volf

Evropu čeká další ekonomická krize a společná měna v současné podobě je do budoucna neudržitelná. Ve své knize to píše bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis. Upozorňuje na rostoucí dluh Španělska či problémy italských bank i politická rizika včetně brexitu, uvedl španělský deník El País.

Foto: Profimedia.cz

Řecký ekonom a bývalý ministr financí Janis Varufakis

Článek

Evropská ekonomika roste tempem převyšujícím dvě procenta, nezaměstnanost klesla pod devět procent, řadě zemí se daří snižovat deficity rozpočtu. Podle bývalého řeckého ministra financí Varufakise, který se mnohým zapsal do paměti svou láskou k motorkám, koženou bundou a neústupností vůči řeckým věřitelům, je ale už na obzoru nová krize.

„Současná situace mi připomíná tu z roku 2001. Dvě desetiletí jsme sledovali, jak se tvoří bubliny, praskla ta internetových firem, ale nic jsme neudělali a pokračovali stejně dá,l a vyprovokovali tak ještě větší krizi v roce 2008. Hrozí nám, že se historie bude opakovat,” napsal Varufakis.

Euro v podobě, jakou má dnes, je neudržitelné
řecký ekonom a bývalý ministr financí Janis Varufakis

„Ve Španělsku dál roste státní dluh. Z Itálie utíká zahraniční kapitál, hrozí bankovní krize, politická situace je výbušná. Situaci Řecka nelze popsat jako zotavení, dluh je nesplatitelný. Příkladů je nespočet,” dodává exministr.

Euro na hliněných nohou

Zmiňuje, že v zemích periferie eurozóny zaměstnání na plný úvazek ve velkém nahradily dočasné smlouvy, což podle něj v budoucnu ohrožuje penze a základy evropské ekonomiky. Rozdíly mezi zeměmi nadále vytvářejí ekonomické a finanční nerovnováhy. „Euro v podobě, jakou má dnes, je neudržitelné,” soudí Varufakis.

Rizika vidí i v oblasti politické: brexit, potíže s vytvořením vlády v Německu, extrémní pravicí v Rakousku, napětím kolem Katalánska a „náznaky autoritářských režimů ve východní Evropě”.

Nejvíce znepokojivé jsou podle něj nízké investice a rostoucí rozdíly mezi zeměmi platícími eurem. Bez investic a sbližování životní úrovně se podle něj o konci krize nedá mluit. „Evropa je velmi bohatá a dokáže tohle euro na hliněných nohách nějaký čas držet, ale časem švy povolí, věřte mi,“ uzavírá Varufakis.

Že Evropu čeká další finanční krize, prohlásil loni v říjnu tehdy končící německý ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU). [celá zpráva]

V této věci se shodují někdejší velcí rivalové, kteří se v otázkách kolem řešení řecké krize před pár lety dostávali do ostrých sporů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám