Hlavní obsah

ČEZ dostal další pokutu v Bulharsku, ze země se přitom stahuje

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bulharský antimonopolní úřad uložil největší české energetické firmě ČEZ a rakouské EVN pokuty za porušování pravidel hospodářské soutěže, informovala agentura Reuters. ČEZ, který je už v pokročilé fázi jednání o prodeji svých aktiv v této balkánské zemi, má zaplatit 2,19 miliónu leva (asi 29 miliónů Kč) a EVN 3,79 miliónu leva (bezmála 50 miliónu Kč).

Foto: ČEZ

Elektrárnu ČEZ v bulharské Varně už prodal, nyní se snaží zbavit i dalších aktiv v této zemi.

Článek

Firmy podle bulharského úřadu diskriminovaly nezávislé obchodníky a omezovaly obchodování s elektřinou za smluvní ceny. Úřad opakovaně vyšetřoval také další českou firmu, Energo-Pro, závěry má v jejím případě zveřejnit až v pátek.

Proti rozhodnutí se společnosti mohou do 14 dnů odvolat. ČEZ to podle své mluvčí Alice Horákové s největší pravděpodobností udělá.

„CEZ Electro Bulgaria a CEZ Razpredelenie Bulgaria své aktivity provozují v souladu s platnými požadavky bulharské i evropské legislativy. Nadále odmítáme tvrzení o údajném porušování pravidel hospodářské soutěže. Management Skupiny ČEZ v Bulharsku podnikne veškeré právní kroky potřebné k ochránění zájmů svých společností a jejich klientů, akcionářů a zaměstnanců,” řekla Novinkám.

Pokuty ve výši miliónů korun dostal ČEZ v Bulharsku již dříve. Ze země chce odejít právě kvůli dlouhotrvajícím sporům s místními úřady. Na Balkáně měl již předtím potíže například v Albánii. Do budoucna chce proto zahraniční investice více zaměřit například na Německo, Francii či Polsko.

ČEZ podle svých prohlášení nyní v Bulharsku jedná o prodeji aktiv s jedním konkrétním zájemcem, jehož vybral z více uchazečů. Už v říjnu ČEZ separátně prodal uhelnou elektrárnu ve Varně firmě SIGDA.

Reklama

Související články

ČEZ koupil polskou firmu Metrolog

Největší česká energetická firma ČEZ koupila stoprocentní podíl v polské firmě Metrolog, která se věnuje službám v oblasti tepelného hospodářství. Koupi musí...

Výběr článků

Načítám