Hlavní obsah

Křetínského EPH získá většinu ve druhé největší elektrárně v Maďarsku

Konsorcium zahrnující českou společnost Energetický a průmyslový holding (EPH) koupí od německých společností RWE a EnBW jejich podíly ve druhé největší elektrárně v Maďarsku Mátrai Erömü a dolech na lignit. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení německých společností. EPH tak získá v elektrárně většinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Daniel Křetínský

Článek

Cena nebyla zveřejněna. Transakci musí schválit antimonopolní úřady a regulátor. Dokončena by mohla být v prvním čtvrtletí příštího roku.

RWE podle mluvčí prodá EPH svůj podíl 50,9 procenta v elektrárně a ve s ní spojených dolech. Od EnBW pak získá konsorcium podíl 21,7 procenta. Podle internetových stránek firmy Mátra je dalším akcionářem s podílem 26,15 procenta největší maďarská energetická společnost Magyar Villamos Müvek. Zbývající akcie patří minoritním akcionářům.

EPH v prohlášení upřesnila, že podíl získá konsorcium společností EP Power Europe (EPPE) ze skupiny EPH a Status Power Investment (SPI), kterou kontroluje maďarský investor Lörinc Mészáros. Každá z firem má v konsorciu stejný, padesátiprocentní podíl. EPPE je stoprocentně vlastněnou dceřinou společností EPH.

Druhý největší výrobce elektřiny v Maďarsku

Mátra je druhým největším výrobcem elektřiny v Maďarsku s instalovanou kapacitou 960 MW. Elektřinu vyrábí spalováním lignitu, biomasy, plynu a s využitím fotovoltaických systémů. Mátra rovněž vlastní a provozuje dva povrchové lignitové doly Visonta a Bukkabrany. Ty se nacházejí v blízkosti elektrárny.

EPH je přední středoevropskou energetickou skupinou, která vlastní a provozuje zařízení v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii a Maďarsku. Většinovým vlastníkem holdingu je podnikatel Daniel Křetínský.

Reklama

Související články

Křetínského EPH loni vydělal 21 miliard

Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského loni klesl čistý zisk o 4,5 procenta na 20,9 miliardy korun. Tržby vzrostly o 7,9...

ČEZ koupil polskou firmu Metrolog

Největší česká energetická firma ČEZ koupila stoprocentní podíl v polské firmě Metrolog, která se věnuje službám v oblasti tepelného hospodářství. Koupi musí...

Výběr článků

Načítám