Hlavní obsah

Nové byty v Praze za rok zdražily o 14 procent

Novinky, tov

Průměrná nabídková cena nových bytů v Praze na konci října meziročně vzrostla o 14 procent na 93 100 korun za metr čtvereční. Počet volných bytů v nabídce developerů v posledních měsících roste a po prázdninách se tak prodávaly o něco levněji než v létě. Ve své studii to v úterý uvedla poradenská společnost Deloitte.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„První dva podzimní měsíce letošního roku s sebou z pohledu nabídky přinesly nejvíce bytů od října roku 2016. Na trh bylo v průběhu září a října dodáno 1 256 nových bytů a celkové množství volných bytů tak rostlo již čtvrtý měsíc za sebou," uvedl realitní analytik Deloitte Petr Hána.

Ceny bytů v září a říjnu míně klesly.  Podle Hány to bylo způsobeno tím, že se na trh dostaly některé levnější byty. I přes tuto mírnou korekci se meziročně průměrná nabídková cena zvýšila bezmála o 14 procent.

Nabídkové ceny nových bytů v září a říjnu v jednotlivých pražských částech:
Městská částPrůměrná cena za m2 (Kč)
Praha 1231 000
Praha 2115 200
Praha 394 600
Praha 474 500
Praha 5103 000
Praha 6115 600
Praha 792 100
Praha 8104 600
Praha 974 800
Praha 1073 900
Zdroj: Deloitte

Nejdražší byty se již tradičně prodávaly v Praze 1, kde průměrná nabídková cena již přesáhla 230 tisíc korun za metr čtvereční, naopak nejlevnější jsou dlouhodobě byty v deváté a desáté městské části.

V září a říjnu z ceníků developerů ubylo 838 nových bytů. Nejvíce jich prodal Central Group, následují AFI a Finep.

„I přes pozitivní informace o mírném nárůstu volných bytů na trhu je pro nás alarmující především nepoměr k počtu projektů v nabídce. Pouze 32 projektů před výstavbou je důkazem nízké připravenosti Prahy, na níž doplatí ne politická reprezentace, ale především mladí lidé, kteří mají zájem v metropoli bydlet,” uvedl ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek.

Česká národní banka označuje tuzemské ceny nemovitostí za nadhodnocené.

„Již v červnu letošního roku při zveřejnění poslední Zprávy o finanční stabilitě jsme konstatovali, že ceny bytů naše metody považovaly ke konci loňského roku za mírně nadhodnocené v řádu několika procent,” uvedl ředitel samostatného odboru finanční stability ČNB Jan Frait.

Nemovitosti v Česku nyní zdražují nejrychleji v Evropě. „To do budoucna představuje riziko jak pro banky, které hypotéky poskytují, tak pro ty, kteří si na pořízení bytu půjčují,” dodal Frait.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám