Hlavní obsah

Počet imigrantů se do roku 2050 v největších ekonomikách EU zdvojnásobí

Novinky, tov

Populace imigrantů ve čtyřech největších evropských ekonomikách se do roku 2050 zdvojnásobí. Přistěhovalci budou nejčastěji mířit do Německa, Francie, Itálie a Španělska. Vyplývá to aktuální studie španělské centrální banky, o které informoval deník El País.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Migranti zachránění ze člunu ve španělském přístavu Málaga

Článek

Studie španělské centrální banky souvisí s tématem stárnutí populace a penzí. Některé studie, například z dílny OECD, na toto téma s přílivem migrantů nepočítají, berou tento údaj jako stabilní, píše list.

Banka s cílem vytvořit realističtější model počítá s nárůstem počtu přistěhovalců za prací a při odhadech vychází ze srovnání úrovně života, nedostatku pracovních sil, geografické blízkosti či kulturní a jazykové blízkosti výchozích a cílových zemí.

Klíčovým závěrem je, že ve čtyřech největších ekonomikách EU, které budou pro migranty největším lákadlem, se jejich populace do roku 2050 zdvojnásobí proti počtům z roku 2010.

Analýza předpokládá, že ve světě „celkový počet přistěhovalců stoupne ze 190 miliónů v roce 2010 na 334 miliónů v roce 2050“. To znamená nárůst z 2,8 procenta na 3,5 procenta světové populace.

Milióny mladých budou cestovat za prací

Většina z těchto 144 miliónů přistěhovalců přijde ze subsaharské Afriky a Indie do Německa, Francie, Itálie a Španělska. V těchto čtyřech zemích se populace migrantů zdvojnásobí z 27,7 miliónu na 56,5 miliónu v roce 2050.

Čísla pro jednotlivé země analýza neuvádí. Na příkladě Španělska deník El País připomíná, že země mezi lety 2000 a 2010 přijala rekordní počet přistěhovalců a jejich počet se za tuto dobu ztrojnásobil na 6,5 miliónu. Pak došlo k mírnému poklesu na 5,9 miliónu v roce 2016.

Nedávná analýza Mezinárodní organizace práce (MOP) upozornila na to, že na celém světě je bez práce 70,9 miliónu lidí ve věku 15 až 24 let. Jejich podíl neklesá a nejvíce - až 30 procent - jich žije v arabských zemích. Pokud se jim nepodaří najít práci doma, budou zkoušet štěstí jinde. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám