Hlavní obsah

EET funguje přesně rok. Podnikatelé dostali pokuty za 38 miliónů

– Praha
Novinky, zpe

Přesně před rokem byla spuštěna první fáze elektronické evidence tržeb (EET). Ministerstvo financí si k tomuto „výročí“ uspořádalo tiskovou konferenci, na které shrnulo veškeré údaje. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) prohlásil, že se nepotvrdilo, že by byla evidence takzvaným velkým bratrem, jak varovali její kritici.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr financí Ivan Pilný a náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová na tiskové konferenci k EET.

Článek

„Nepotvrdilo se, že EET je velký bratr, který bude sledovat, kdo má jaké nákupy. Nepotvrdilo se, že jsou data zneužívána ministerstvem financí. Nepotvrdilo se, že EET bude likvidovat drobné živnostníky,“ řekl v úvodu Pilný.

Do evidence se během první a druhé fáze zapojilo přes 161 tisíc poplatníků. Náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová, která by měla být příští šéfkou resortu v nové Babišově vládě, uvedla, že EET může mít pozitivní dopad na rozpočet až pět miliard korun.

Ministerstvo také zveřejnilo statistiku s kontrolami. Finanční a celní správa vykonala za rok přes 76 tisíc kontrol, nedostatky zjistila ve 20 procentech. Rozdala čtyři tisíce pokut v celkové výši 38,4 miliónu korun.

MF: Zapojí se dalších 300 tisíc podnikatelů

Nejnižší pokuta byla ve výši 100 korun, nejvyšší 260 tisíc korun. Došlo i k uzavření jedenácti provozoven, z toho jich bylo už pět otevřeno.

Schillerová konstatovala, že nejvíce pochybení bylo kvůli nevystaveným účtenkám (8722). Další problém byl s nezasíláním údajů do systému (5984) či s chybějícím oznámením o existující povinnosti evidovat tržby (1288).

Podle ministerstva se do EET ještě zapojí 300 tisíc podnikatelů. Třetí fáze má být spuštěna 1. března 2018 a bude se týkat například lékařů, právníků, řezníků či dopravců. Od června 2018 budou muset tržby evidovat řemeslníci, malíři či pokrývači.

Reklama

Výběr článků

Načítám