Hlavní obsah

Kvůli větrné energii chystají firmy v Severním moři umělé ostrovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení nizozemských a dánských firem chce vytvořit v Severním moři umělé ostrovy, které by měly sloužit při zpracování větrné energie. Vybudovány by měly být v příštím desetiletí, informovala agentura DPA.

Foto: TenneT

Vizualizace umělých ostrovů, kde se má vyrobená elektřina shromažďovat, případně přeměňovat na plyn.

Článek

Na ostrovech se bude shromažďovat a částečně uskladňovat energie vyrobená větrníky rozmístěnými v moři. Konkrétně by to mělo být tak, že energie bude využitá k získání vodíku a plyn by se poté mohl loďmi s kontejnery přepravovat na pevninu. Počítá s tím plán sdružení s názvem North Sea Wind Power Hub.

Sdružení tvoří nizozemský provozovatel přenosových sítí TenneT, jeho německá dceřiná firma, nizozemská plynárenská společnost Gasunie a dánský provozovatel rozvodné sítě Energinet.

Novým partnerem projektu se stane nizozemský přístav Rotterdam, který má zkušenosti s rekultivací půdy z moře. Připojit se mohou i další subjekty, řekl mluvčí firmy TenneT.

Do okolních zemí

Společnost na svých webových stránkách uvádí, že větrné elektrárny v rámci projektu budou mít výkon 70 až 150 tisíc MW.

Energie by měla být z umělých ostrovů distribuována do všech zemí sousedících se Severním mořem, tedy do Nizozemska, Dánska, Německa, Velké Británie, Norska a Belgie.

Konsorcium tvrdí, že přispívá k naplnění cílů pařížské klimatické dohody a záměrů Evropské unie v oblasti udržitelné energetiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám