Hlavní obsah

Ekonomika v EU i eurozóně roste, největší skok zaznamenalo Rumunsko

Novinky, bož

Hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie (EU) i eurozóny ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl o 2,5 procenta. V obou případech jde o zrychlení tempa růstu. Vyplynulo to z bleskového odhadu, který v úterý zveřejnil statistický úřad EU Eurostat. Nejrychlejší meziroční růst zaznamenalo Rumunsko s 8,6 procenta. Česko společně s Polskem vykázalo třetí největší růst v EU (o 5 procent).

Foto: David Ryneš, Novinky

Meziroční růst HDP ve 3. čtvrtletí

Článek

Mezi čtvrtletími rostl HDP eurozóny i celé osmadvacítky o 0,6 procenta. To je pro změnu o něco pomalejší tempo, než bylo v předchozích třech měsících, kdy rostl o 0,7 procenta.

Pouze v Dánsku se HDP oproti minulému čtvrtletí snížil, a to o 0,3 procenta. Meziročně rostl o 1,1 procenta, což představuje zpomalení oproti předchozímu čtvrtletí, kdy byl růst 2,7 procenta.

Rumunsko zaznamenalo největší růst nejen meziročně, ale i mezi čtvrtletími, kdy HDP stouplo o 2,6 procenta. Lotyšsko pak bylo mezičtvrtletně (1,5 procenta) i meziročně (6,2 procenta) druhou nejvíce rostoucí ekonomikou v EU. V rámci zemí platících eurem pak tento pobaltský stát rostl úplně nejrychleji.

Český HDP ve třetím čtvrtletí zrychlil meziroční růst na pět procent ze 4,7 procenta ve druhém čtvrtletí. Oproti druhému čtvrtletí pak HDP vzrostl o půl procenta, na které zpomalil z předchozích 2,5 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám