Hlavní obsah

Tržní hodnota Apple pokořila 900 miliard dolarů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržní hodnota americké společnosti Apple v pátek poprvé překonala 900 miliard dolarů (19,8 biliónu korun). K pokoření této hranice pomohlo posílení akcií firmy díky nečekaně dobrým finančním výsledkům i prodejům telefonů iPhone, informoval server CNBC.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Apple

Článek

Akcie Applu na americké burze v pátek ráno posílily o téměř čtyři procenta na nový rekord 174 dolarů (3828 korun). Tržní hodnota kalifornské firmy s jablkem ve znaku tak prolomila hranici 900 miliard dolarů. Apple je v tržní hodnotě, tedy ceny všech akcií na trhu, na prvním místě mezi americkými firmami před mateřskou společností Googlu Alphabet, softwarovou firmou Microsoft a internetovým obchodem Amazon.

Růst akcí následoval po čtvrtečním oznámení čtvrtletních výsledků Apple, které překonaly odhady analytiků. Apple zvýšil ve čtvrtém finančním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 19 procent na 10,71 miliardy dolarů (236 miliard korun). Firma rovněž oznámila, že během čtvrtletí, které skončilo 30. září, prodala 46,7 miliónu telefonů iPhone.

Akciím společnosti pomáhá také plán republikánů snížit firemní daň na 20 procent, dodává CNBC. Apple je tak na cestě dosáhnout v budoucnosti hodnotu biliónu dolarů, což je pro srovnání roční hrubý domácí produkt Mexika.

Hranici biliónu dolarů již dříve pokořila čínská ropná firma PetroChina. Saúdská ropná firma Aramco má mít tržní hodnotu až dva bilióny dolarů. Jde ale jen o odhad, její akcie totiž zatím nejsou obchodované na burze.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám