Hlavní obsah

Babiš je suverénně nejbohatším Slovákem, ostatním se výrazně vzdálil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je nadále nejbohatším Slovákem, když jeho majetek letos přesáhl 3,39 miliardy eur (87 miliard Kč). Vyplývá to z žebříčku nejbohatších Slováků zveřejněného časopisem Forbes. Předseda vítězného hnutí v nedávných volbách do české Poslanecké sněmovny má dvojí občanství a Agrofert Holding má na Slovensku nadále rozsáhlé podnikatelské aktivity.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Babišův majetek se podle žebříčku proti loňsku zvýšil o 800 miliónů eur (20,5 miliardy korun).

„Babiš, bratislavský rodák, sice přesídlil do sousední České republiky, ale 'jeho' Agrofert Holding má na Slovensku stále rozsáhlé podnikatelské aktivity. Na Slovensku je nejvýznamnějším chemickým aktivem Agrofertu Duslo Šaľa,“ napsal časopis.

Kromě Babiše už pouze jeden z žebříčku nejbohatších Slováků disponuje majetkem přesahujícím hodnotu přes miliardu eur. Jde o Ivana Chrenka, majitele developerské firmy HB Reavis. Jeho majetek Forbes odhadl na 1,1 miliardy eur. Třetí je pak jeden ze zakladatelů investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák s majetkem 740 miliónů eur.

V České republice Babiš počátkem letošního roku převedl svůj zemědělsko-potravinářský holding Agrofert a společnost SynBiol do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů. Jelikož ale Babiš zůstává jediným příjemcem z nich plynoucích benefitů, zařadil ho počátkem října Forbes i letos mezi české miliardáře. V Česku je s majetkem v hodnotě 88 miliard korun druhý za vlastníkem investiční skupiny PPF Petrem Kellnerem s 310 miliardami korun. [celá zpráva]

Babišovu podnikání neublížilo ani angažmá v nejvyšší politice, naopak během této doby svůj majetek rozhojnil. V roce 2013 — před Babišovým vstupem do parlamentu a následně do vlády — činila hodnota jeho majetku podle Forbesu 40 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám