Hlavní obsah

Lithium v Česku spustilo předvolební přestřelky, v Německu jsou politici v klidu

Německo se stejně jako Česko chystá na těžbu lithia. Na německé politické scéně však na rozdíl od Česka plánovaná těžba, na níž se má podílet zahraniční společnost, nevzbuzuje v podstatě žádné emoce.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Průzkum ložisek lithia v Krušných horách

Článek

Naleziště v německé části Krušných hor v sobě podle odhadů skrývá 70 tisíc až 96 tisíc tun lithia, které by tak podle německých médií mohlo mít hodnotu až 5,8 miliardy eur (150 miliard korun).

Ložisko kovu, který se používá do baterií, se nachází u saské obce Altenberg v bezprostřední blízkosti českých hranic a nedaleko od Teplic.

Těžba má začít v roce 2021

Od roku 2011 se zde uskutečnilo několik pokusných vrtů. Začátkem roku 2019 má být hotový hospodářský posudek. S těžbou v plném rozsahu chce německo-kanadská firma Deutsche Lithium začít o dva roky později.

V dole, u něhož se počítá s investicí 120 milionů eur (3,1 miliardy korun) by mělo najít práci na 150 horníků, dalších 100 lidí by se pak mělo podílet na zpracování kovu v provozu v Drážďanech.

V Německu bez emocí, v Česku předvolební boj

V Německu plány těžby, stejně jako zapojení kanadské společnosti na žádný viditelný politický odpor nenarazily. V Česku, kde se těžba rovněž plánuje, je situace diametrálně odlišná. Přípravy na těžbu, která začne nejdříve za několik let, se stala předmětem předvolebního boje.

Hnutí ANO Andreje Babiše kritizuje sociální demokracii za memorandu vlády s australskou těžařskou firmou EMH, které přitom odsouhlasil ministr životního prostředí za Babišovo hnutí Richard Brabec. Ten koncem září uvedl, že memorandum považuje za správný krok „otevírající prostor ke spolupráci při těžbě lithiových rud“. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám