Hlavní obsah

Toxický fipronil v Německu našli i v pečivu, salátech a likérech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě vajec se v Německu fipronil našel i v pečivu, vaječných salátech nebo vaječných likérech. V úterý o tom informoval deník Süddeutsche Zeitung. Skandál vypukl v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily milióny vajec obsahujících jedovatý fipronil, obvykle používaný v přípravcích proti blechám, vším a klíšťatům.

Foto: Stringer, Reuters

V německé laboratoři testují vejce na přítomnost pesticidu fipronil

Článek

Skandál zasáhl většinu členských států Evropské unie, v nichž se dohromady objevily desítky miliónů kontaminovaných vajec. Kontroly německých úřadů nyní ukázaly, že se látka dostala i do dalších potravin. Ze 473 kontrolních vzorků se zbytky fipronilu našly ve 103 případech. Ve 25 z nich přesáhly hraniční hodnoty.

Pesticid fipronil
Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. V EU se ale nesmí podávat hospodářským zvířatům, která produkují potraviny. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí. Povolený limit obsahu fipronilu u vajec je 0,005 mg/kg.

Sdružení na ochranu spotřebitelů požaduje, aby byly kontaminované produkty staženy z trhu. Zatím se tak nestalo.

Jak úřady informovaly na začátku září, na Slovensko bylo z Česka dovezeno celkem 350 kilogramů vařených loupaných vajec s nadměrným obsahem jedovatého pesticidu fipronil. [celá zpráva]

Testy pořadu A DOST! na televizi Stream.cz objevily koncem srpna fipronil v Česku v chia semínkách dovezených Paraguaye.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám