Hlavní obsah

Češi přišli za rok o 2,7 procenta svých úspor, vyplynulo z údajů o inflaci

Novinky, bož
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v září vzrostly meziročně o 2,7 procenta, což je o 0,2procentního bodu více než v srpnu. Dlouhodobý inflační cíl České národní banky (ČNB), za účelem jeho splnění spustila devizové intervence, je přitom dvě procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Proti srpnu klesly spotřebitelské ceny v září o 0,1 procenta.

Meziroční zvýšení cen potravin a nealkoholických nápojů bylo v září ovlivněno zejména zrychlením meziročního růstu cen čerstvého másla, které zdražilo o 55,1 procenta (v srpnu činilo meziroční zdražení 45,5 procenta). Meziměsíčně máslo zdražilo o 9,7 procenta.

Ceny rostlinných a ostatních tuků meziročně stouply o 13,1 procenta, zatímco v srpnu to bylo jen o 2,9 procenta. Ceny pekárenských výrobků a obilovin vzrostly proti loňskému roku o 6,2 procenta, masa o 4,9 procenta, vajec o 25,8 procenta, mléka o 11,5 procenta, sýrů o 14 procent.

V případě ovoce přešly ceny z poklesu o 1,2 procenta v srpnu v růst o 2,4 procenta v září a ceny zeleniny zmírnily pokles na −4,4 procenta (z −5,7 procenta v srpnu).

Ceny čistého nájemného vzrostly meziročně o 2,7 procenta, zatímco v srpnu jen o 2,5 procenta. Tuhá paliva meziročně zdražila o 5,3 procenta. Pohonné hmoty jsou meziročně o tři procenta dražší.

Vysoká inflace přiměje ČNB k činům

Podle ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy údaje o inflaci naplnily prognózu ČNB i očekávání trhu. „V meziročním vyjádření stále znatelně zdražují potraviny, například mediálně tolik propírané máslo, a to zejména kvůli vyšším cenám mléka, ale také z důvodu horší úrody obilovin,” upřesnil Kovanda.

Kumulace inflačních tlaků podle Kovandy centrální banku přiměje ke zvýšení klíčových úrokových sazeb na zasedání začátkem listopadu. „Jádrová inflace zrychluje své tempo nepřetržitě takřka každý měsíc už od loňského září. Její dynamiku umocňuje svižný růst nominálních mezd,” uvedl Kovanda.

Příští rok očekáváme dokonce trojí zvýšení sazeb
Viktor Zeisel, Komerční banka

„Koruna sice v uplynulých dnech posílila a konečně prolomila hranici 26 korun za euro, avšak její zhodnocování – které představuje zásadní protiinflační tlak –, zaostává za očekáváním. I proto ČNB přistoupí ke zpřísnění své měnové politiky,” dodal.

Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela se inflace udrží nad dvěma procenty nejen do konce letošního roku, ale i po celý příští rok. „To by mělo donutit ČNB zvýšit sazby ještě jednou v letošním roce. U toho však ČNB neskončí. Příští rok očekáváme dokonce trojí zvýšení sazeb,” řekl Novinkám Zeisel s tím, že klíčová sazba centrální banky se na konci roku 2018 dostane na 1,25 procenta.

Zvyšování sazby povede ke zdražování úvěrů, nicméně by mělo dojít i k zvýšení úroků na spořících účtech.

Reklama

Výběr článků

Načítám