Hlavní obsah

Škoda chce přesunout část výroby do Německa, tvrdí odboráři

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto chce podle odborářů přesunout výrobu následníka modelu Superb do Německa. Důvodem má být velká poptávka po vozech značky Škoda, továrny tak nestíhají uspokojit poptávku. Mluvčí Škody Auto Zdeněk Štěpánek informaci nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

Foto: Škoda Auto

Ilustrační foto

Článek

„Jednou z klíčových komparativních výhod koncernu Volkswagen je možnost sdílení výrobních kapacit napříč značkami. Škoda Auto takto například zajišťuje výrobu vozů Seat ve svých závodech v Mladé Boleslavi a Kvasinách a nebo naopak využívá kapacit závodu Volkswagen v Bratislavě pro výrobu modelu Škoda Citigo. Vozy Škoda se také vyrábějí ve stejných závodech jako vozy dalších značek koncernu Volkswagen například v Rusku nebo Alžírsku,“ řekl Štěpánek.

Na možnost přesunu výroby následníka modelu Superb upozornil předseda podnikové rady Škody Auto Jaroslav Povšík.

„Zvažuje se přesun následníka modelu Superb do daleko dražší lokality v Německu, čemuž hodláme zabránit,“ řekl Povšík v rozhovoru pro týdeník Škodovácký odborář. Nástupce Superbu se ale neobjeví před rokem 2020.

Konec malých dieselů

Velká poptávka je také po modelu Kodiaq. Automobilka musí na odstavném parkovišti v Lysé nad Labem skladovat desítky vozů bez zadních sedadel, protože dodavatel je nestačí dostatečně rychle vyrábět. [celá zpráva]

Automobilka také nedávno potvrdila částečný odklon od naftových motorů. Modely Fabia i Rapid postupně přijdou o dieselové motorizace. Ve fabii se tak stane už příští rok, v rapidu s nástupem nové generace, tedy v roce 2019. Na frankfurtském autosalonu to potvrdil šéf Škody Bernhard Maier. [celá zpráva]

Škoda Auto je součástí německého koncernu Volkswagen. Provozuje tři výrobní závody v Česku a zaměstnává v nich zhruba 30 tisíc lidí. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s místními partnery.

V roce 2016 dodala Škoda Auto zákazníkům celosvětově 1 127 700 aut, třetí rok po sobě to bylo přes milión vozů.

Reklama

Výběr článků

Načítám