Hlavní obsah

Růst tržeb obchodů v červenci zpomalil na 4,6 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Maloobchodní tržby v červenci meziročně stouply o 4,6 procenta, což znamená zpomalení z červencových téměř sedmi procent. Nejsvižněji i nadále rostou prodeje internetových obchodů. Informoval o tom v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Nejvíce se zvýšil prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby – proti loňsku o 15,3 procenta.

Rostly také tržby z prodeje elektroniky a počítačů, oblečení a obuvi, pohonných hmot i potravin. Naopak pokles prodeje zaznamenaly specializované prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 0,4 procenta.

Oproti červnu se tržby v červenci snížily o procento. Klesly tržby za potraviny a za pohonné hmoty, naopak za nepotravinářské zboží vzrostly.

Spotřeba tlačí nahoru inflaci

Tržby z prodeje automobilů, které statistici počítají zvlášť, v červenci meziročně klesly o 3,5 procenta. Naopak ale stouply útraty za opravy motorových vozidel.

„Spotřebitelský apetit zůstává navzdory červencovému zpomalení velmi silný a předpokládáme, že spotřeba potáhne spolu s investicemi ekonomiku nahoru i po celé druhé letošní pololetí,” komentoval ekonom ČSOB Petr Dufek.

Podle něj je proto pravděpodobné, že současný trend silné spotřeby bude držet inflaci nad dvěma procenty. „Jedinými tlumícími faktory inflace tak může časem zůstat konkurence a slabý dolar, s nímž se platí za asijské importy spotřebního zboží,” dodal Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám