Hlavní obsah

Trumpův tweet srazil hodnotu Amazonu o šest miliard dolarů

Novinky, tov

Americký prezident Donald Trump na Twitteru zaútočil na největší internetový obchod Amazon. Podle něj „škodí obchodům, které platí daně“. Akcie firmy reagovaly poklesem a tržní hodnota Amazonu dočasně klesla o 5,7 miliardy dolarů, upozornil britský deník The Independent.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump na Twitteru napsal: „Amazon působí velikou škodu obchodům, které platí daně. Ubližuje městům a státům, přicházíme o mnoho pracovních míst!“

Akcie Amazonu dvě hodiny po prohlášení klesly o 1,2 procenta, což znamená ztrátu tržní hodnoty zhruba 5,7 miliardy dolarů (127 miliard korun). Později během obchodování ale většinu ztráty smazal a akcie skončily slabší o půl procenta.

Trump již dříve kritizoval Amazon a deník Washington Post, který vlastní zakladatel Amazonu a jeden ze tří nejbohatších mužů světa Jeff Bezos. Deník píše o Trumpovi často kriticky, naposledy například v souvislosti s jeho výroky po víkendových srážkách bělošských radikálů a jejich odpůrců ve virginském Charlottesville.

Amazon čelí kritice kvůli výši placených daní i v některých amerických státech a jiných zemích světa včetně Velké Británie, připomněl The Independent. Deset amerických států dalo Amazonu daňové úlevy za investice.

Není to poprvé, kdy Trumpova slova na sociálních sítích hýbou burzami. Již dříve jeho kritická slova srazila například cenu akcií automobilky Toyota, výrobce vojenských letadel Lockheed Martin nebo farmaceutických firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám