Hlavní obsah

Produkce piva v EU loni stoupla. Nejvíc se vařilo v Německu, Češi byli osmí

Výrobci piva v Evropské unii loni zvýšili svou produkci o 400 miliónů litrů na 39 miliard litrů. Na jednoho občana EU tak připadá 76 litrů piva. Nejvíc nápoje se vyrobí v Německu, Česko je s 1,87 miliardy litrů v produkci zlatavého moku na osmém místě. Údaje k pátečnímu Mezinárodnímu dni piva zveřejnil unijní statistický úřad Eurostat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Druhým největším výrobcem piva byla v roce 2016 Británie, následovaná Polskem. V Německu se v roce 2016 vyrobilo 8,31 miliardy litrů, v Británii 5,15 miliardy a v Polsku 4,05 miliardy litrů piva. Před ČR se ještě dostalo Španělsko, Nizozemí, Belgie a Francie. Údaje z Irska a Slovinska nebyly k dispozici, napsala agentura APA.

Největším vývozcem piva z celé EU se s 1,9 miliardy litrů stalo Nizozemí. Následuje Německo, které vyvezlo 1,7 miliardy litrů, Belgie (1,5 miliardy litrů), Francie (0,7 miliardy litrů) a Británie (0,6 miliardy litrů). Z ČR se loni vyvezlo 0,44 miliardy litrů piva. Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) jde o meziroční nárůst o 4,5 procenta.

Z dovážených piv dávají občané EU přednost mexickému (179,5 miliónu litrů) a srbskému (46,9 miliónu litrů) pivu před pivem ze Spojených států (36,5 miliónu litrů), Běloruska (20,6 miliónu litrů) a Číny (16,4 miliónu litrů).

Dovoz piva do ČR loni vzrostl o 4,6 procenta na 0,03 miliardy litrů. Import piva do České republiky tak zůstává na nejnižší úrovni v Evropě.

Infografiku týkající se piva vydal v pátek také Český statistický úřad. Z ČR se podle ní v roce 2016 vyvezlo pivo za 6,2 miliardy korun. Hlavní exportní trhy jsou Německo, Slovensko, Polsko, Švédsko a Rusko. Ve stejném roce se do Česka dovezlo pivo za 359 miliónů – a to hlavně z Polska, Německa, Nizozemska, Belgie a Mexika.

V roce 2015 se v Česku vypilo na hlavu 147 litrů piva a dlouhodobě se tak drží na prvním místě na světě. Ve statistice se odráží i spotřeba zahraničních turistů.

Reklama

Související témata:

Související články

O chmelové brigády je letos menší zájem

Nábor na chmelové brigády v těchto dnech vrcholí. Každoročně se na sklízení chmele v létě podílejí stovky brigádníků, na jaře je jich pak potřeba pro...

Výběr článků

Načítám