Hlavní obsah

Bankovní asociace zlepšila odhad růstu české ekonomiky na 3,2 procenta

Novinky, bož

Makroekonomická prognóza České bankovní asociace (ČBA) zvýšila odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) pro rok 2017 na 3,3 procenta. V roce 2018 ČBA očekává růst reálného HDP 2,7 procenta, uvedla asociace v tiskové zprávě.

Foto: David Ryneš, Novinky

Meziroční růst reálného HDP

Článek

Ve zbytku roku bude struktura růstu podle prognózy velmi podobná jako v prvním čtvrtletí.

„V roli hlavního tahouna zůstane spotřeba domácností a čistý export. K růstu přispějí i vládní výdaje, a to při zhruba vyrovnaném saldu veřejných financí,“ uvedl hlavní ekonom J Banky Petr Sklenář.

Růst spotřeby domácností bude podpořen silným trhem práce. Další pokles průměrné míry nezaměstnanosti na 4,3 procenta povede k růstu mezd na 5,5 procenta.

Inflace se bude i ve zbytku roku držet nad dvouprocentním inflačním cílem ČNB. Její průměrná hodnota ve výši 2,2 procenta bude podle ČBA znamenat růst reálné mzdy o více než tři procenta.

Růst pátý rok v řadě

Ekonomice se bude dařit i v roce 2018.

„Rok 2018, kdy se růst HDP přiblíží třem procentům, bude již pátým rokem nepřetržitého růstu v řadě. Ekonomika bude stále silněji pod vlivem narůstajícího napětí na trhu práce,“ sdělila Novinkám hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Na prognóze ČBA se vedle Evy Zamrazilové podílejí i ekonomové členských bank asociace – Raiffeisenbank, ČSOB, Moneta Money Bank, UniCredit Bank, Česká spořitelna, J Banka, Komerční banka a ING Bank.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám