Hlavní obsah

Z plastové misky z Číny se uvolňuje nebezpečný formaldehyd a melamin

Novinky, tov

Ministerstvo zdravotnictví varovalo ve čtvrtek před nebezpečným výrobkem na trhu. Z plastové misky vyrobené v Číně se do jídla mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky formaldehyd a melamin.

Foto: MZ ČR

Z plastové misky se uvolňuje nebezpečný formaldehyd a melamin.

Článek

Jedná se o plastovou misku o průměru cca 14,5 cm a výšce cca 7 cm, v béžové barvě s černými tečkami nebo pruhy. Misky od neuvedeného čínského výrobce v Česku distribuuje od nizozemského dovozce firma z Prahy.

„Výrobek nesplňuje požadavek závazných právních předpisů EU o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, podle kterého výrobek musí být vyroben tak, aby za obvyklých podmínek neuvolňoval své složky do potravin v množstvích, která by mohla ohrozit zdraví lidí,” uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottwaldová.

Laboratorními testy byla prokázána skutečnost, že výrobek uvolňuje formaldehyd v množství téměř dvojnásobném, než povoluje limit EU.

„Akutní expozice malým dávkám formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce,” dodala Gottwaldová.

Miska v testech překročila také povolený limit uvolňovaného melaminu. Podle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin může melamin způsobit poškození ledvin.

Reklama

Výběr článků

Načítám