Hlavní obsah

Vláda přiklepla 42 miliard na restrukturalizaci tří krajů

Na hospodářskou restrukturalizaci Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje, zasažených útlumem těžby uhlí, půjde v příštích třech letech zhruba 42 miliard korun. Počítá s tím akční plán, který v pondělí schválila vláda. Na Twitteru to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Sobotka již dříve uvedl, že propast mezi těmito kraji a zbytkem republiky se zvětšuje. Uvedené kraje byly zasaženy útlumem těžby uhlí, což mělo dopad na jejich konkurenceschopnost, životní prostředí i sociální situaci. Zástupci tripartity začátkem června plán podpořili.

Podle Sobotky jde o první komplexní restrukturalizaci tak rozsáhlého území. Peníze budou použity nejen na odstranění starých ekologických škod, ale například i na zlepšení dopravní infrastruktury, aby tyto kraje byly zajímavější pro zahraniční investory.

Z celkové částky 42 miliard půjde do krajů 6,1 miliardy letos, 11,4 miliardy v příštím roce a přes 25 miliard v roce 2019.

Vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Jiří Cienciala rozhodnutí vlády uvítal. „Věřím, že program, který se dnes schválil, významným způsobem přispěje ke zvýšení životní úrovně i ke zvýšení konkurenční schopnosti těchto tří krajů, které kdysi v minulosti hrály významnou úlohu při tvorbě HDP,” řekl.

Dosavadní úsilí o restrukturalizaci podle něj nebylo uspokojivé, vznik nového plánu ale ukazuje, že kabinet řešení situace tří krajů začal vnímat jako strategický úkol.

Šlechtová: Dlužíme jim to

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) médiím před jednáním vlády řekla, že vláda má vůči těmto krajům dluh.

„Byly to těžební kraje, velký průmysl tam byl a nakonec v tuto chvíli po odchodu těch velkých zaměstnavatelů, ať už je to Armáda ČR, nebo velké těžební firmy, tam v podstatě lidi nemůžou najít práci. Myslím, že je to cíl i této restrukturalizace tří krajů,“ uvedla Šlechtová. Projekty by podle ní měly pokračovat i po roce 2019.

„Pokud chceme restrukturalizovat celý Děčín nebo polovinu Děčína v návaznosti na dálnici D8, tak to není v rámci stavební přípravy projekt na půl roku,“ dodala.

„Z hlediska ministerstva průmyslu a obchodu je důležité, abychom se věnovali rozvoji a podpoře podnikání v těchto strukturálně znevýhodněných regionech,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Dodal, že také plánuje rozjet program regenerace starých průmyslových areálů, které nejsou využívány.

Běh na dlouhou trať

Plán restrukturalizace by měl obecně obyvatelům těchto krajů zlepšit podmínky pro život i práci a zamezit odlivu lidí. Jednotlivé kroky se týkají pracovních sil, výzkumu a inovací, životního prostředí, podnikání, zadluženosti obyvatel či vzdělávání.

„Na české podmínky jde o opravdu ambiciózní projekt – a aktivity tohoto typu můžou mít pozitivní efekt. Je ale nutné si uvědomit, že i v případě bezproblémové realizace jednotlivých fází je restrukturalizace během na dlouhou trať. Zda byl projekt úspěšný a stal se trvalým přínosem pro daný region, se neuvidí dříve než za deset let,” řekl Lukáš Hendrych z auditorské společnosti BDO. Projekt je podle něj také závislý na politické situaci a vzhledem k dlouhodobosti je otázka, zda budou budoucí vlády tuto aktivitu podporovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám