Hlavní obsah

Po brexitu musí EU sehnat 526 miliard ročně, tvrdí eurokomisař pro rozpočet

Novinky, bož

Po odchodu Velké Británie z Evropské unie by v rozpočtu EU mohlo chybět 20 miliard eur (526 miliard korun), nechal se slyšet evropský komisař pro rozpočet a lidské zdroje Günther Oettinger. Británie do rozpočtu jakožto čistý plátce přinášela deset až jedenáct miliard eur ročně. Vzhledem k novým iniciativám v oblasti obrany a bezpečnosti však bude „díra” po Británii až dvojnásobná.

Foto: Gonçalo Silva / Alamy , Profimedia.cz

Evropský komisař pro rozpočet a lidské zdroje Günther Oettinger

Článek

„Skutečný výpadek by tak mohl být dvakrát takový,” uvedl Oettinger. Podle dokumentu Evropské komise, který se zabývá rozpočtovými otázkami po brexitu, existuje řada nástrojů, kterými by si Unie mohla zajistit další příjmy. Jedním z nich by mohl být přesun budoucích daní z finančních transakcí do evropského rozpočtu.

„Může Evropa dostát svým existujícím politikám a novým prioritám při zmenšujícím se rozpočtu?” ptá se dokument.

„Pokud ne, kde se má škrtat a kde se má ubrat na ambicích? Nebo lze rozdíl překlenout navýšením příspěvků od 27 členských států, z alternativních zdrojů příjmů, případně kombinací obojího, aby sedmadvacítka společně dosáhla více?” pokračují otázky komise.

Rozpočet unie v roce 2017 dosahoval 157,9 miliardy dolarů (4,15 biliónu korun). Komise rovněž doufá, že se jí podaří získat nějaké prostředky od odcházející Británie na základě závazků z minulosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Stále více Britů se po brexitu chce stát Němci

Tváří v tvář brexitu stále více Britů žádá o německé občanství. Vyplynulo to z analýzy německého týdeníku Frankfurter Allgemeine Woche, podle níž od referenda,...

Výběr článků

Načítám