Hlavní obsah

Putin ohlásil konec recese. Máme zaděláno na ekonomický růst, tvrdí

Novinky, bož, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Recesi jsme překonali a přešli k hospodářskému růstu, oznámil ruský prezident Vladimir Putin v úvodu televizní debaty s národem v reakci na znepokojení občanů poklesem životní úrovně. Podle kremelského vůdce má země našlápnuto k budoucímu růstu a Rusové tak již brzy mají pocítit změny k lepšímu.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Putin v televizním pořadu odpovídal na dotazy občanů.

Článek

Ruská ekonomika poslední tři čtvrtletí mírně roste. Recese tak podle prezidenta skončila. Pokles ruské ekonomiky se podle ruského statistického úřadu v loňském roce téměř zastavil, když hrubý domácí produkt (HDP) klesl o 0,2 procenta.

Putin se dále pochlubil, že roste průmyslová výroba. „Investice rostou rychleji než ekonomika, což znamená, že jsme zadělali na budoucí růst,” nechal se slyšet.

Inflaci 4,1 procenta označil za „velmi nízkou”. Ještě v roce 2015 totiž spotřebitelské ceny rostly o 15,5 procenta.

Putin připustil, že roste chudoba

Ruský prezident připustil, že se reálně snížily příjmy občanů a zvýšil se i počet lidí, kteří žijí pod hranicí chudoby. Chce proto začít měnit nevyhovující strukturu hospodářství a zvyšovat produktivitu práce.

„Klíčová je nízká produktivita práce. Bez jejího zvýšení neporostou výplaty a důchody,” zdůraznil ruský prezident.

Televizní pořad je součástí Putinovy kampaně před prezidentskými volbami. Jeho největšímu konkurentovi Alexeji Navalnému úřady znemožnily kandidovat. Za pořádání protikorupční demonstrace ho později poslaly na 30 dní do vězení. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám