Hlavní obsah

Katarská měna i burza prudce propadly, ohroženy jsou i aerolinky

Novinky, bož

Přerušení styků ze strany Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Bahrajnu a dalších zemí má citelný dopad na katarskou ekonomiku. Katarská měna riál se propadla na osmnáctiletá minima. Katarská burza spadla o deset procent na nejnižší hodnotu za poslední čtyři roky. Zákaz používat vzdušný prostor zmíněných sousedních zemí může navíc výrazně poškodit katarské aerolinky Qatar Airways.

Foto: Jochen Tack / Alamy, Profimedia.cz

Katarská měna riál se propadla na osmnáctiletá minima.

Článek

Katarská měna se podle deníku Financial Times ve středu ráno dostala pod další tlak poté, co americký prezident Donald Trump podpořil Saúdskou Arábii a další arabské země, které Katar obvinily z podpory terorismu.

Propad měny společně s nízkými cenami ropy se podepsal i na poklesu burzy v Dauhá. Agentura Moody's navíc avizovala, že pokud by izolace a s ní spojený odliv kapitálu byly dlouhodobějšího rázu, musela by přikročit ke zhoršení ratingu katarského státního dluhu.

Sankce dopadly i na leteckou společnost Qatar Airways. Problematické je zejména uzavření vzdušného prostoru arabských zemí pro katarská letadla. Aerolinky tak musí létat oklikou, například přes Írán.

Při letu mezi Katarem a africkým Súdánem, kdy musí katarská letadla místo přímé trasy přes vzdušný prostor Saúdské Arábie letět přes Perský záliv a Omán, se tak doba tříhodinového letu zdvojnásobí.

Aerolinky tyto problémy po ekonomické stránce zasáhnou mimo jiné kvůli vyšším nákladům na palivo a ztrátě zákazníků, kteří využívali spojení mezi Katarem a Saúdskou Arábií.

Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a další státy obviňují Katar z podpory teroristických aktivit a financování skupin napojených na šíitský Írán, který je hlavním geopolitickým rivalem wahhábistické Saúdské Arábie. Ceny ropy v reakci vzrostly. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám