Hlavní obsah

Inflace v dubnu zpomalila. Nejvíce podražila vejce, následovaly je brambory

• Aktualizováno
Novinky, bož

Spotřebitelské ceny v dubnu meziročně vzrostly o dvě procenta. To bylo o 0,6 procenta méně než v březnu. Ve středu o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Na zvyšování spotřebitelské inflace mělo největší vliv zvyšování cen potravin a nealkoholických nápojů. Ceny vajec vzrostly meziročně téměř o 19 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

„To, že inflace měla v dubnu poklesnout z předchozích 2,6 procenta, by samo o sobě nebylo překvapením jako to, že se snížila až na dvě procenta,” glosoval údaje pro Novinky ekonom ČSOB Petr Dufek.

„Ve srovnání s loňským rokem si spotřebitelé zatím nejvíce připlácejí za pohonné hmoty, potraviny, a především za jídlo v restauracích. A ani v dalších měsících se v tomto směru nejspíše mnoho nezmění,” dodal.

Vejce zdražila o 19 procent

U potravin ceny pekárenských výrobků v dubnu meziročně vzrostly o 4,7 procenta, vajec o 18,9 procenta, brambor o 15 procent.

Další v pořadí vlivu byly ceny v dopravě, jež vzrostly o 5,5 procenta. Ceny stravovacích služeb se zvýšily o 6,3 procenta a ceny ubytovacích služeb o 1,5 procenta.

Na růst cenové úrovně rovněž působily ceny v oblasti bydlení. Čisté nájemné zdražilo o 2,6 procenta a elektřiny o 0,3 procenta.

V květnu a červnu inflace přes dvě procenta

„Slabší než očekávaná inflace signalizuje, že ČNB nebude tolik pospíchat se zvyšováním úrokových sazeb. To by přitom korunu zatraktivnilo v očích investorů,” domnívá se hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Za zpomalením tempa růstu cenové hladiny je třeba do značné hledat zejména statistický efekt vyšší loňské základny. Loni v dubnu cenová hladina na tehdejší dobu vzrostla nečekaně vysoce, meziročně o 0,6 procenta, vlivem zdražování alkoholu a tabáku,” dodal s tím, že i letos v květnu a červnu míra inflace opět přesáhne dvě procenta.

Koruna podle agentury Reuters v reakci na data z české ekonomiky oslabila zhruba o čtvrtinu procenta na 26,699 koruny za euro.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám