Hlavní obsah

Investiční skupina Penta Investments loni zvýšila čistý zisk o čtvrtinu

• Aktualizováno

Investiční skupina Penta Investments loni zvýšila čistý zisk o 25 procent na 6,78 miliardy korun. Tržby stouply o čtyři procenta na 151,2 miliardy korun. Na růstu se vedle výkonu jednotlivých firem skupiny podílel prodej společnosti Gimborn a první stavby Penty v Česku – Florentina. Společnost to oznámila ve středu.

Foto: Penta, Novinky

Logo společnosti Penta, která loni zvýšila čistý zisk o 25 procent na 6,78 miliardy korun.

Článek

Celková hodnota aktiv firem v portfoliu skupiny vzrostla o 21 procent na 229,5 miliardy korun.

Mezi akvizicemi v loňském roce dominuje zejména Sberbank Slovensko a koupě nemocnice ACZ Group v polské Vratislavi a nemocnice v Topoľčanech na Slovensku.

V Česku pak Penta koupila Nemocnici Vrchlabí. Po Slovensku a Polsku tak bude i v tuzemsku rozvíjet strategické investice ve zdravotnictví.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu.

Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 32 000 lidí a hodnota aktiv skupiny dosáhla v roce 2016 výše 8,5 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.

Reklama

Výběr článků

Načítám